NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Limbaj codat pentru trasferul şpăgilor, în vederea obținerii permisului auto: câţi “coco” plăteşte o “roabă” ca să “iasă soarele” în Bucureşti

 Procurorii din Capitală au reţinut 20 de persoane implicate într-un dosar privind fraudarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere. Instructorii auto şi poliţiştii foloseau un limbaj codat pentru trasferul şpăgilor. Mita pentru obţinerea permisului varia între 250 şi 350 de euro.

 Examinatorii de la Direcţia Permise Bucureşti care luau mită pentru a trece candidaţi la examenul auto ignorau greşelile pe care aceştia le făceau la proba traseului şi îi declarau admişi, dar îi sfătuiau să mai ia ore de conducere. Surse judiciare au declarat, ieri, că probele anchetatorilor relevă cazuri în care candidaţii la examenul pentru obţinerea permisului de conducere aveau incidente în trafic şi erau totuşi declaraţi admişi la examen. Printre aceste incidente se numără faptul că loveau bordurile la curbe sau când dădeau cu spatele sau intrau cu maşinile în gropi. Potrivit surselor citate, în mod normal admiterea nu ar fi fost posibilă când un candidat comitea astfel de erori. În aceste cazuri, examinatorii îi sfătuiau pe candidaţii pe care îi declarau admişi să mai ia lecţii pentru a stăpâni volanul, ei putând să reprezinte un pericol în trafic, dar şi pentru siguranţa personală.

“Ţi-am luat medicamente”

Procurorii au reţinut 20 de persoane în dosarul “mită pentru permise auto” şi au cerut arestarea preventivă a 16 dintre acestea, dintre care şapte sunt agenţi de la Direcţia Permise de Conducere. Potrivit aceloraşi surse, un poliţist ar fi recunoscut acuzaţiile chiar după ce a fost reţinut. De asemenea, mai mulţi instructori, dar şi persoane care ar fi dat mită pentru a obţine permisul de conducere şi-ar fi recunoscut faptele în faţa anchetatorilor.


Procurorii Parchetul Tribunalului Bucureşti cerceteză 87 de persoane, printre care agenţi, instructori auto şi persoane care ar fi dat mită ca să treacă proba traseului, în dosarul privind obţinerea frauduloasă a unor permise de conducere în Capitală, în perioada 2014 – 2015. Potrivit anchetatorilor, în discuţiile dintre ei, instructorii auto şi poliţiştii care primeau bani de la persoanele care voiau să se asigure că trec de proba traseului pentru obţinerea permisului de conducere foloseau un limbaj codificat pentru “pentru asigurarea confidenţialităţii comunicaţiilor şi al scopului real al activităţilor întreprinse”. Astfel, candidaţii, elevii sau cursanţii erau denumiţi de agenţi şi de instructorii auto “pachet”, “bucată”, “roabă”, “blugi”, “cartofi”, “roată”; iar sumele de bani erau “coco” sau “iepuroi” (euro). “Pentru a stabili o întâlnire în vederea solicitării unei intervenţii pe lângă un poliţistul examinator foloseau: “ne vedem la cafea”, “bem şi noi o cafea”, “îţi iau un bilet”, “îţi rezerv un loc”. Pentru a stabili o întâlnire în vedere remiterii unei sume de bani foloseau: “să-ţi las un dosar”, “să-ţi aduc o cafea”, “să-ţi las un contract”, “ţi-am luat medicamente”, “să-ţi aduc un bon”, “să-ţi aduc o fişă”, “ai un loc rezervat la spălătorie”, “să vin să-ţi repar/văd maşina”, arată procurorii.

Instructorii auto aveau iniţiativa

Conform anchetatorilor, când doreau să transmită că elevul a fost declarat admis la proba traseului pentru a obţine permisul de conducere, instructorii şi poliţiştii spuneau “a fost ok”, “a fost lumină”, “a fost soare”, “s-a rezolvat problema” sau “ai ieşit cu plus”. Din probele administrate rezultă că instructorii auto erau cei care se oferau să îi ajute pe cursanţi să promoveze proba practică a examenului de conducător auto, în schimbul unei sume de bani, mai spun anchetatorii.

“Instructorul auto primeşte suma de bani (în general între 250 şi 350 de euro) de la elev sau de la o persoană apropiată acestuia, fie înainte de momentul examenului, fie imediat după aceea. Pentru anumite categorii de candidaţi (persoanele care au fost condamnate, persoanele care solicită redobândirea unui nou permis de conducere, persoanele ale căror dosare de şcolarizare se apropie de data de expirare a valabilităţii), instructorii auto solicită o sumă de bani mai mare, deoarece, la rândul lor, poliţiştii examinatori pretind mai mulţi bani”, au precizat procurorii. Potrivit Parchetului, înainte de momentul examenului, instructorul auto discută cu poliţistul examinator, (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care “are acces” la agenţii de poliţie şi este desemnat de aceştia ca şi “colector” sau “casier”), pentru a-i face acestuia cunoscută identitatea elevului pentru care s-ar fi realizat traficul de influenţă.

“După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa, instructorul auto înmânează lucrătorului de poliţie sumele de bani ce fac obiectul infracţiunilor de corupţie fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de poliţistul examinator ca şi “colector” sau “casier”, al cărui rol este de a colecta sumele de bani date cu titlu de mită, de a ţine o evidenţă exactă cu privire la sumele datorate de fiecare instructor al cărui elev a fost promovat şi a transmite ulterior o parte din sumele de bani primite de la candidaţi”, mai susţin anchetatorii. Aceştia precizează şi că, instructorii auto se întâlneau cu poliţiştii examinatori pentru a le da sumele de bani de la candidaţi chiar la locuinţele agenţilor sau în locuri şi în momente prestabilite.

“Din sumele primite de la fiecare elev care a cumpărat influenţa instructorilor se remit ulterior poliţiştilor examinatori desemnaţi ca examinatori pentru proba practică sume cuprinse între 150- 200 de euro, restul sumei reprezentând folosul instructorilor şi al celorlalţi intermediari care au acţionat pe parcurs”, precizează procurorii.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

1.600 de țigarete susceptibile a proveni din contrabandă, găsite asupra unui bărbat din Mogoșești

Redacția

VIDEO: Carantina la Iași: polițiști beți în vila unui milionar. Dosar penal pentru patronul Romconfort

Redacția

Un tânăr s-a ales cu dosar penal din cauza numerelor provizorii expirate

Alexandra Enea

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site