Unele secţii de votare din judeţ vor beneficia de o monitorizare vigilentă la alegerile prezidenţiale. Incapacitatea instituţiilor statului de a stabili cu exactitate numărul real al populaţiei şi, implicit, pe cel al alegătorilor a dus la situaţii hilare în câteva localităţi ieşene.
Este vorba de comune şi oraşe unde numărul alegătorilor este mai mare decât cel al populaţiei. În această situaţie se află opt localităţi din judeţ: municipiul Iaşi, oraşele Paşcani şi Târgu Frumos, precum şi comunele Grajduri, Moşna, Butea, Tomeşti şi Rediu. Surse politice au indicat că există tentaţia la nivelul unor partide de a deturna rezultatele votului în secţii de pe raza acestor localităţi.
„E foarte simplu. Buletinele de vot rămase nefolosite se ştampilează şi se aplică semnături fictive în dreptul persoanei care nu a venit la vot”, a susţinut o sursă politică.
Moşna şi Grajduri, principalele comune vizate
Două cazuri extreme pot fi identificate în comunele Moşna şi Grajduri. La Moşna, numărul alegătorilor la prezidenţiale este cu 78% mai mare decât numărul tuturor locuitorilor stabiliţi la recensământul din 2011, în timp ce la Grajduri procentul ajunge la 48%. Contactaţi telefonic, cei doi primari au avut aceeaşi explicaţie: miile de basarabeni care au ales să aibă domiciliul pe raza comunelor lor, dar aceştia nu locuiesc efectiv acolo.
„Noi ne-am trezit în plus cu 3.500 de locuitori, mai aflăm de ei când se actualizează listele electorale. Din 3.500, eu am auzit de vreo 100, de restul nu am habar”, a precizat edilul din Grajduri, Constantin Zamfirache. În această comună, populaţia oficială este de 3.563 de locuitori, dar numărul de alegători stabilit de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) ajunge la 5.271 de persoane. „Eu mă tem să nu vină basarabenii la locale să-şi pună ce primar vor ei”, a spus mai în glumă, mai în serios edilul din Moşna, Georgel Popa. În comuna acestuia, numărul oficial de cetăţeni ajunge la 1.767, dar cel de alegători este de 3.148.
Diferenţe mari între numărul de alegători şi întreaga populaţie se mai înregistrează la Iaşi (3.812), Paşcani (2.712) şi Târgu Frumos (1.159). Întrebat despre acest fenomen, prefectul Dan Cârlan a precizat că mecanismele de verificare sunt aceleaşi pentru fiecare secţie de votare, dar a subliniat că, în unele cazuri, pot fi aplicate unele măsuri speciale. „Vom avea o grijă aparte şi vom întări măsurile de supraveghere”, a declarat Cârlan.
Iaşul are cel mai mare număr de alegători din ţară
AEP a comunicat pentru judeţul Iaşi un număr total de 715.048 de alegători, în condiţiile în care populaţia oficială ajunge la 772.348 de locuitori, iar aproximativ 160.000 de persoane au vârsta sub 18 ani.
„La recensământ s-au exclus din populaţie persoanele stabilite în străinătate de mai mult de un an. S-au centralizat atunci circa 40-50.000 de cazuri, dar verificările ulterioare au arătat că acest număr reprezenta doar o treime din cei plecaţi”, au explicat surse din Direcţia de Statistică. Unii politicieni admit că cea mai bună modalitate prin care rezultatele unei sesiuni de alegeri să nu fie compromise constă în obligativitatea înscrierii cetăţenilor care vor să voteze.
sursa ziarulevenimentul.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}