NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Neculai Rățoi se numără printre deputații care au semnat pentru pensii speciale

Deputatul de carieră Anghel Stanciu vrea pensii speciale pentru parlamentari. El a iniţiat un proiect de lege în acest sens şi a atras de partea sa 10 parlamentari, dintre care patru sunt deputaţi ieşeni: Constantin Adăscăliţei, Sorin Iacoban, Vasile Mocanu şi Neculai Răţoi. Toţi iniţiatorii sunt parlamentari ai PSD.

Proiectul a fost respins la Senat în februarie 2014, dar iniţiativa va intra pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor care va da o decizie finală până la sfârşitul acestui an. În prezent, proiectul se află în dezbaterea comisiilor de specialitate.

Guvernul nu susţine iniţiativa deputaţilor ieşeni

  

Într-un punct de vedere trimis Parlamentului, Guvernul s-a declarat împotriva proiectului de lege. În primul rând, Executivul a arătat că este neconstituţională întrucât nu se precizează sursele de finanţare pentru plata pensiilor speciale şi, mai mult, nu se respectă principiile egalităţii, contributivităţii şi nediscriminării. „În procesul reformării şi modernizării sistemului public de pensii, eforturile factorilor de decizie sunt concentrate pe construirea unui cadru legislativ şi instituţional care să poată asigura echilibrarea şi consolidarea sistemului, în spiritul eficienţei şi echităţii sociale”, se arată în punctul de vedere al Guvernului. În schimb, Stanciu a precizat că nu este vorba în mod neapărat de introducerea pensiilor speciale pentru parlamentari, proiectul de lege având un articol unic care se referă la cei care au primit pensii până în 2010 şi le-au fost tăiate. „S-au reîntregit pensiile la multe categorii, se reîntregeşte şi la cei care au avut pensii speciale, cu excepţia grefierilor, a piloţilor, a funcţionarilor parlamentari şi a foştilor parlamentari”, a spus Stanciu. Cu toate acestea, propunerea legislativă face referire strictă la „beneficiarii din rândul funcţionarilor publici parlamentari, din rândul deputaţilor şi senatorilor”.

PSD se delimitează public de proiectul de lege

Iniţiativa lui Stanciu a stârnit controverse inclusiv în PSD. Ministrul Muncii Rovana Plumb a avut o intervenţie împotriva proiectului, iar, ulterior, purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Vrânceanu Firea, a comunicat public că partidul nu sprijină iniţiativa. „PSD nu susţine proiectul de lege al domnului Anghel Stanciu privind pensiile speciale pentru parlamentari. Nu dorim niciun fel de privilegiu sau avantaj pentru senatori şi deputaţi. Considerăm că parlamentarilor trebuie să li se calculeze pensia pe principiul contributivităţii, ca pentru toţi cetăţenii”, a menţionat Firea. La rândul ei, Plumb a subliniat că este „absolut necesar să existe un sistem unitar de pensii care să nu acorde pentru anumite categorii sau pentru o anumită categorie privilegii”. În schimb, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi Consiliul Legislativ au avizat favorabil iniţiativa, în timp ce Consiliul Economic şi Social a dat raport de respingere. Ultimul cuvânt îl vor avea însă deputaţii în momentul în care propunerea legislativă va fi supusă aprobării în plen.

 Anghel Stanciu, Constantin Adăscăliţei, Sorin Iacoban, Vasile Mocanu şi Neculai Răţoi (toţi PSD) sunt cei cinci deputaţi ieşeni care şi-au pus semnătura pe un proiect de lege cu scopul de a reintroduce pensiile speciale pentru parlamentari.

sursa ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Puteți desena sau scrie mesaje pe buletinele de vot! În ce condiții rămân valabile

Redacția

Cazul tânărului de 300 de kg trezește factorii responsabili. Senatorul Constantinescu cere ministrului Sănătății măsuri clare pentru combaterea obezității

Marius Parteni

PNL Pașcani nu renunță la lupta împotriva ApaVital. Pintilie: ”Eram de acord cu referendumul la orice dată” (VIDEO)

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site