RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Totul despre cardul de sănătate!

Începând cu 9 octombrie, în judeţul Iaşi va începe distribuirea cardului naţional de sănătate. Conform graficului de predare-primire, în judeţul Iaşi vor fi distribuite 800.000 de exemplare.

Cardul naţional de sănătate arată ca un card bancar, cu un cip încorporat, având inscripţionate la vedere numele, prenumele şi codul de asigurat. Documentul va fi înmânat titularului în baza unui act de identitate şi a semnăturii de primire. În situaţia în care, după minimum două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, cardul nu a putut fi predat, acesta va fi înapoiat Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi în evidenţa căreia se află asiguratul. Odată distribuite cardurile, acestea vor fi activate la medicul de familie, prin sistemul de citire, urmând ca posesorii să stabilească un cod de acces.

„Sistemul este asemănător cu cardul bancar, pacientul introducând un cod PIN, urmând ca serviciul efectuat să fie validat în sistem. Medicul este cel care înregistrează serviciul în sistem, iar pacientul confirmă că acesta a fost efectuat, prin introducerea codului de acces”, a detaliat modul de folosire ec. Robert Dâncă, preşedinte director general al CJAS Iaşi.

  

O măsură anti-fraudă

Prezentarea cardului naţional de sănătate va fi obligatorie din 2015. Acesta va face dovada calităţii de asigurat şi va confirma prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

„Rolul cardului naţional de sănătate este de a valida calitatea de asigurat şi de a confirma accesul la serviciile medicale. Cardul de sănătate este considerat ca o centură de siguranţă a sistemului de sănătate. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asiguraţilor de sănătate vor fi cheltuiţi mai eficient şi mai transparent. Astfel, toate serviciile medicale vor fi validate şi decontate doar prin intermediul cardului naţional”, a mai declarat şeful CJAS Iaşi.

Începând din această săptămână, reprezentanţii CJAS urmează să aibă întâlniri cu toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale, despre etapele privind implementarea cardului naţional.

Medicii de familie nu sunt pregătiţi

Însă, pentru ca acest proiect să fie funcţional, toţi furnizorii trebuie să achiziţioneze cititoarele de carduri, astfel încât cardul naţional să poată fi utilizat atunci când asiguraţii îl vor prezenta. După ce va intra în posesia cardului de sănătate, asiguratul trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru ca acesta să fie activat. Totuşi, medicii de familie nu se grăbesc să-şi achiziţioneze cititorul de card, al cărui cost variază între 10 şi 50 de euro.

Proiectul este la început şi aşteptăm să se decidă la nivel central care tip de cititor este agreat, pentru ca toţi furnizorii să lucreze cât mai unitar”, a declarat dr. Tania Bernstein, vicepreşedinte al Societăţii Medicilor de Familie Iaşi.

Reprezentanţii CJAS susţin totuşi că, după distribuirea cardului naţional de sănătate, va urma o perioadă în care vor rula în paralel cele două sisteme, pentru ca atât asiguraţii, cât şi furnizorii de servicii medicale, să se acomodeze cu această soluţie informatică, dar şi pentru a depista şi a remedia eventuale probleme depistate în funcţionarea acesteia.

sursa ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Coronavirus în România – 11 februarie: 22.737 de cazuri noi și 132 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

Redacția

Copii accidentați cu bicicleta, ajunși în stare gravă la spital

Ema Roman

Un bărbat din Târgu Frumos a ajuns în stare gravă la spital, după ce un cazan de țuică i-a explodat în față

Redacția
Încarcă...