RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Interlopii din urmă cu 100 de ani. Cum au fost prinși doi „bandiți” care comiteau crime și jafuri în serie în Ardeal

Anii ’20 ai secolului trecut aveau „interlopii” vremurilor de atunci. Erau numiți „bandiți” și nu aveau nicio remușcare în a comite crime și jafuri în serie.

Unul dintre cei mai căuitați „bandiți” din județul Alba, în urmă cu 100 de ani, era Ilie Avrămuț, zis „Ilia Pădurii”. A fost prins de trei ori, dar a reușit să fugă de fiecare dată și să se ascundă în munți. Era un dezertor din armată.

În 1924 a împușcat mortal un jandarm la Poiana Ampoiului și de acolo, împreună cu o întreagă bandă de răufăcători, a început o serie întreagă fărădelegi.

„În intervalul de la anul 1924, acest bandit feroce a săvârșit o serie întreagă de crime, furturi de vite și spargeri în tot județul, împreună cu alți complici și dezertori, terorizând astfel întreg județul Alba fără să poată fi prins. Era găzduit prin satele de munte de către rudenii și prieteni”, se precizează într-un articol din zarul Alba Iulia, publicat în 1930 și prezentat de Arhivele Naționale Alba.

  

Alți doi complici ai acestuia, Nistor Teodor și Damian Ion zis Beligă erau pe lista neagră a jandarmilor și erau urmăriți pentru a fi prinși. Nistor Teodor a fost prins în aprilie 1930 și condamanat la 12 ani de închisoare, iar complicii acestuia de la 2 la 4 ani după gratii.

Potrivit ziarului, jandarmii Buna Mihai, Barabaș Ion, Boghina Gheorghe, Ioachim Vasile, Jovin Ion și Oprea Ilie sunt cei care au plecat noaptea să îi caute pe „bandiți”.

„Din 3 în 3 zile câte doi jandarmi îmbrăcați civil se coborau din pădure noaptea la post pentru alimente și muniții. Ziua stăteau la pândă, prinzând pe rând complicii bandiților Beliga și Ilia Pădurii. Din declarațiile acestora, erau mereu pe urmele bandiților”, mai scria ziarul apărut în urmă cu 93 de ani.

Într-una din zile, după un chef în pădure, cei doi „bandiți” s-au retras într-o casă din cătunul Gura Cuțului de la Inuri, un sat aflat în apropiere de Alba Iulia. Jandarmii i-au descoperit și au înconjurat locuința.

”Au dat asalt asupra casei și somând pe bandiți (cari erau: Beligă în grajd cu fata proprietarului despoind un miel, iar Avrămuț cu o femeie în casă) să se predea aceștia au răspuns cu focuri de armă. În cele din urmă, bandiții încercând să fugă au fost pușcați (nu mortal) și capturați. În această luptă a fost omorâtă de către banditul Avrămuț fata găzduitorului”, se mai susținea în articolul din 1930.

Beliga și Ilia Pădurii au fost internați la spitalul închisorii din Aiud. Ziarul susținea că „bravii jandarmi” conduși de plutonierul Buna Mihai trebuie să fie „recompensați după merit, iar premiul județului să fie cu grije împărțit acelora care au adevăratul merit în prinderea bandiților”.

sursa adevarul.ro

Related posts

Câștigătorii Festivalului „Rampa teatrală”, desfășurat la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu”

Iulia Huțanu

Studenții din Iași pot fi parte a unui proiect internațional spectaculos despre Planetă

Redacția

Trenuri suplimentare din Gara Pașcani, pe 1 iunie, pentru pelerini, cu ocazia vizitei Papei Francisc la Iași ( DOC)

Oana Cordoneanu
Încarcă...