RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului

Hans Christian Orsted a fost un proeminent fizician și chimist danez care a adus contribuții semnificative în domeniul electromagnetismului.

Hans Christian Orsted s-a născut la 14 august 1777, la Rudkøbing, în Danemarca, educația și introducerea în lumea științelor începând de timpuriu, chiar de acasă, sub îndrumarea tatălui său, de profesie farmacist. Ulterior, Orsted a urmat cursurile școlii latine din Horsens, iar apoi a studiat în cadrul Universității din Copenhaga. Și chiar dacă diploma sa de licență a fost în filosofie, Orsted, care nutrea de mult o mare curiozitate și atracție pentru științe, s-a reorientat spre fizică și chimie, astfel că în 1801 a devenit profesor de fizică la Universitatea din Copenhaga, unde s-a remarcat nu doar prin abilitățile pedagogice, dar și datorită cercetărilor în diverse domenii științifice și mai apoi datorită descoperirilor sale.

Una dintre realizările cele mai importante ale lui Hans Oersted a avut loc la 21 aprilie 1820, atunci când a găsit accidental o legătură între electricitate și magnetism în timp ce efectua un experiment în laboratorul său. Inițial, acesta a interpretat că efectele magnetice radiază din toate părțile unui fir care transportă un curent electric, la fel ca lumina și căldura.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

  

Related posts

VIDEO Opozantul rus Evgheni Roizman, acuzat de discreditarea armatei, scapă de arestul la domiciliu, într-o decizie surprinzătoare a instanței rusești / Ce a zis în fața tribunalului

Redacția

Lista posibililor miniştri din cabinetul Ciucă SURSE

Redacția

Facebook intenționează să-și schimbe numele. Ce planuri are Mark Zuckerberg

Redacția
Încarcă...