NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Dosarul procurorului șef pășcănean Emma Daniș a fost finalizat de colegii bucureșteni

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a finalizat dosarul in care un procuror sef din Pascani era acuzat ca a dosit niste dosare penale cu fapte deosebit de grave, prin cea mai simpla metoda posibila: le-a ascuns in birou si le-a facut “uitate”.

In acest fel, unii dintre infractorii impotriva carora a demarat urmarirea penala au scapat. Asta deoarece in biroul acestui procuror au fost gasite si dosare penale deschise in anul 2010, dar care nu erau finalizate nici in 2011, cand s-a descoperit golania. Astfel, se puteau prescrie de atunci fapte precum abuzul in serviciu, fals in inscrisuri, marturia mincinoasa etc. Desi este greu de crezut, in biroul fostului prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Pascani, Emma Danis, au fost gasite, in 2011, 142 de dosare penale “ingropate”. Dupa aceea, procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au demarat o ancheta si au inceput urmarirea penala impotriva procurorului care se facea vinovat de acest abuz incredibil. Emma Danis a fost chemata la audieri si pusa sub acuzare. Ancheta a fost finalizata recent, iar in perioada urmatoare, fosta sefa a Parchetului pascanean va fi trimisa in judecata cel mai probabil pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si fals. Aceasta va fi judecata si pentru fals, deoarece ani la rand, a trimis sefilor sai de la Ministerul Public si de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi, raportari false legate de situatia dosarelor penale aflate in lucru. Adica le raporta sefilor ca solutionase dosarele penale, in timp ce acestea se aflau dosite in biroul sau. Prin urmare, procurorul datorita caruia au scapat multi infractori risca ani grei de puscarie. Imediat dupa izbucnirea scandalului, s-a pensionat. Prin decizia nr. 430 din 30 iunie 2011, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererea de pensionare a prim-procurorului de pe langa Judecatoria Pascani, Emma Danis, dar in acelasi timp s-a decis sesizarea Parchetului General pentru ca aceasta sa fie cercetata pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si favorizarea infractorului. În data de 28 iulie 2011, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de eliberare din functia de prim-procuror a Emmei Danis.

Dosarele zaceau, zaceau

Cea mai mare parte a dosarelor penale ingropate au fost refacute de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel, iar acolo unde a fost cazul, infractorii au fost trimisi in judecata. Printre dosarele care au zacut in sertarele Emmei Danis fara sa fie efectuate cercetari inca din anul 2000, este vorba despre accidente rutiere, furturi si infractiuni cu violenta. De exemplu, in data de 27.08.2009, Emma Danis a luat de la Politia Pascani doua dosare penale si nu a dat nicio solutie, desi trecusera doi ani de cand le solicitase procurorilor sa le aduca la Parchet. Pe data de 10.02.2009, a fost luat de la Politia Pascani un alt dosar penal in care, de asemenea, Emma Danis nu a dat nicio solutie. Le-a spus politistilor sa-l aduca la Parchet doar sa-l ingroape.
Au mai fost ingropate si musamalizate 10 dosare penale deschise in anul 2000, 18 dosare din anul 2001, 20 dosare in anul 2002, 17 dosare penale in 2003, 52 de dosare in anul 2004, 29 de dosare in anul 2005, 12 dosare in 2006, 18 dosare in 2007, 23 dosare in 2008, 13 dosare in 2009 si un singur dosar in anul 2010.

sursa www.bzi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

VIDEO: Bărbatul care a agresat o femeie pe o stradă din Iaşi a fost reținut

Redacția

Polițist în misiune, lovit cu piatra în cap. Judecătoria Pașcani a emis mandat de arestare preventivă

Redacția

Măsura luată de autorități în cazul agresiunii de la Stolniceni Prăjescu

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site