NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Dezbatere publică privind tăierea copacilor din Pașcani. Doi puieți plantați sau zece arbuști, pentru fiecare arbore tăiat

Pășcănenii care fac cerere pentru tăierea unui copac de pe spaţiul public, le este aprobată numai dacă sunt îndeplinite anumite condiţii.

Astfel, pot fi tăiați copacii care au o stare fiziologică puternic degradată, vârsta biologică înaintată, grad ridicat de uscare, arbori înclinați care nu prezintă semne de reechilibrare constituind pericol de prăbușire, arbori care afectează rețelele edilitare.

Primăria Pașcani a lansat în dezbatere publică un proiect inițiat de primarul Dumitru Pantazi privind intervenția cu tăiere a arborilor din municipiu, proiect de hotărâre ce urmează a fi supus spre aprobare Consiliului Local.  

  

La nivelul autorității locale, cetățeni ai municipiului, reprezentanți ai asociațiilor de locatari/proprietari, instituții, agenți economici, au sesizat diferite aspecte privind necesitatea realizării unor lucrări specifice la arborii situați în zonele aferente imobilelor personale.

Avizul de tăiere se eliberează de către comisia nominalizată din dispoziția primarului. La asociațiile de locatari/proprietari, lucrările de toaletare și tăieri arbori se efectuează cu acordul majorității locatarilor, potrivit legii mediului și în baza avizului eliberat.

Lucrările se pot realiza și fără acordul locatarilor atunci când există un pericol iminent de prăbușire a arborilor. În vederea refacerii fondului vegetal, solicitanții au obligația ca, pentru fiecare arbore tăiat, să planteze un număr de 2 puieți sau 10 arbuști.

Aceștia vor încheia cu Primăria un angajament de plantare în regim propriu, sau vor achita contravaloarea materialului săditor ce va fi asigurat și plantat de Serviciul Seră din cadrul Primăriei. Nerespectarea angajamentului de plantare constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 la 100 lei, pentru persoane fizice și de la 100 la 500 lei pentru persoane juridice și plata materialului săditor. Orice intervenţie fără autorizaţie asupra arborilor din municipiul Pașcani reprezintă contravenţie și se sancționează cu amendă între 100 și 200 lei.

 Masa lemnoasă rezultată în urma tăierii arborilor se depozitează în magaziile Primăriei, urmând ca materialul lemnos să fie utilizat și valorificat în funcție de necesitățile înstituției.

Constatarea și aplicarea sancțiunilor se va face de către Compartimentul Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale Pașcani.

 Persoanele interesate pot trimite în scris sugestii sau propuneri cu privire la proiectul de act normativ la sediul Primăriei Pașcani sau în format electronic pe adresa de e-mail [email protected] până pe data de 9 iulie 2014.

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Străzile municipiului, pline de bălți: “Investiții, nu vorbe! “Sau “Vorbe, nu investiții!”

Marius Parteni

Primăria Pașcani caută fochist. Vezi condițiile

Răzvan Grecu

Primăria angajează diriginte de șantier pentru modernizarea iluminatului public

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site