NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Declarație politică senator Sorin Lazăr: Necesitatea unui Cod al Integrității

Nu de puține ori, am citit și auzit în mass-media numeroase articole și emisiuni care făceau și fac referire la integritatea diferitelor categorii socio-profesionale.

Astfel, de la membri de partid, parlamentari, oameni de afaceri, avocați, procurori și până la doctori și profesori, fiecare a avut partea sa de probleme. Cel mai grav este că majoritatea situațiilor sunt mereu incerte, iar soluționarea tuturor problemelor legate de conflictele de interese și de integritate nu-și găsesc  prea ușor rezolvare.

Este foarte important să înțelegem că situația este complicată și neclară la nivel legislativ, motiv pentru care codul integrității este, fără doar și poate, o necesitate absolută pentru rezolvarea rapidă și corectă a oricărei situații de conflicte de interese ce poate apărea pe viitor.

  

La ora actuală, subiectul integrității este cuprins în mai multe legi, mai exact in patru legi. Astfel, avem:

legea nr. 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici,

legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei,

legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum și

legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.

Este drept că lupta împotriva corupției instituționale are o istorie scurtă în țara noastră, dar este necesar să facem următorul pas pentru a eficientiza în mod concret această luptă. Simpla înființare a unei instituții abilitate în acest sens și desfășurarea activităților sale curente nu este suficientă pentru a garanta soluționarea corectă și rapidă a problemelor din domeniu.

Iată de ce este necesar să înțelegem că lipsa unificării acestor legi într-un cod al integrității coerent și complet ne poate pune pe fiecare dintre noi în situații neplăcute. Mai mult decât atât, este nevoie de adoptarea unui cod al integrității întrucât acesta are o însemnătate deosebită nu doar pentru noi, dar și pentru forurile europene care ne monitorizează și în fața cărora ne-am asumat numeroase angajamente în acest sens.

Dragi colegi, avem obligaţia de a adopta un cod al integrității care să fie clar, neambiguu, eficient, cu aplicare corectă și care să respecte principiile statului de drept, care să fie un instrument de nezdruncinat în mâna administraţiei centrale şi, în aceeaşi măsură, un cut pentru apărarea drepturilor cetăţeanului.

Nu în ultimul rând, să nu uităm că o legislație mai amplă și mai clară determină o practică unitară în plan judiciar, deziderat pe care îl împărtășim cu toții.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Pantazi: „Liberalii caută să blocheză proiectele de dezvoltare!”. Bodoașcă: „Din 19 proiecte propuse de PNL, social democrații au aprobat doar 4”

Răzvan Grecu

Senatorul Florin Constantinescu: „Un an de la învestitura Guvernului Ponta”

Redacția

Bilete de tren gratuite pentru elevii şi studenţii care votează în decembrie

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site