NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Palatul Cantacuzino, o clădire de o valoare istorică inestimabilă, a ajuns o simplă ruină

Rand pe rand, o serie de cladiri simbol pentru istoria judetului Iasi au fost distruse cu buna stiinta! Grav este ca cea mai mare parte din vina o au persoanele care au devenit proprietare ale acestora. Un prim exemplu este cel al Palatului Cantacuzino-Pascanu, ridicat in jurul anului 1650, in orasul Pascani, revendicat si câstigat in instanta de urmasii proprietarilor.

“La acest moment, imobilul a fost cumparat de Primaria Pascani. Cu toate acestea, fostii proprietari au facut distrugeri care nu mai pot fi reparate. Aceasta stare de fapt s-a petrecut din cauza legislatiei proaste din Romania, cea care permite orice unui proprietar, chiar daca vorbim de cladiri intrate in lista de patrimoniu national“, dezvaluie reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura.

Reamintim ca Palatul CantacuzinoPascanu a fost construit in jurul anilor 1640 – 1650. Acesta a fost ars de polonii regelui Ian Sobieski, la 1686, împreuna cu alte case boieresti din aceeasi zona. “Ele au fost refacute în parte, pe vechile fundatii, în secolul al XVIII-lea. La 1780, casa din Pascani apartinea vistierului Iordache Bals. La 1809, prin testament, acesta a destinat Pascanii fiului sau Iancu. În împrejurarile tulburi care au marcat anii 1806-1812, Iancu Bals a plecat în Rusia. Pascanii au trecut un moment în stapânirea fratilor Dimitrachi si Panaiotachi Moruzi, fiii lui Constantin Moruzi, fost domn al Moldovei la 1777-1782. La 1904, casa a fost reparata de Maria Moruzi, nora lui Cuza Voda, mama istoricului Gheorghe Bratianu“, se arata in descrierea oficiala a monumentului.

  

cititi pe www.bzi.ro. articolul complet

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Zapada a facut prapad pe drumurile din judet

Redacția

Pantazi s-a dat bătut: a scos din programul anual de achiziții publice noul cimitir și modernizarea pieței din vale!

Răzvan Grecu

Plata online a taxelor şi impozitelor, amânată la Paşcani! Cât mai durează până vor scăpa păşcănenii de statul la cozi

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site