NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Declarație Politică: Codul etic al profesorilor

Zilele acestea, Codul etic al profesorilor se află în curs de finalizare. Doresc să îmi exprim încântarea că acest cod va apărea în sfârșit, mai ales în condițiile în care necesitatea sa este foarte mare.

Îmi doresc ca efectele acestui Cod etic să fie cele scontate, apreciind munca depusă la realizarea sa și sperăm cu toții ca aspectele negative din sistemul de învățământ să înceapă să fie eliminate, pe măsură ce acest Cod va intra pe deplin în vigoare.

Aș dori însă să vă vorbesc despre un aspect particular al acestui Cod etic al profesorilor. Am observat că peste tot în spațiul mediatic, de la presa scrisă și până la mediul online, s-a pus un mare accent pe restricțiile cadrelor didactice. După părerea mea, s-a pus de fapt un prea mare accent pe acestea, fără a se sublinia cu adevărat importanța aspectului siguranței profesorilor și a demnității acestora.

  

Nu de puține ori auzim reportaje și situații în care se înregistrează reacții violente din partea elevilor, în care se aduc jigniri și injurii severe la adresa profesorilor. Dascălii ar trebui și ei să fie protejați la școală, căci de integritatea lor depinde calitatea și finalitatea actului educațional.

Nicăieri nu văd discutându-se despre protecția cadrelor didactice, iar acest lucru ar trebui cu siguranță remediat.

In la fel de puține ocazii văd discutându-se și despre stimularea dascălilor, căci ei trebuie continuu încurajați și sprijniți pentru a se dezvolta și de a îmbunătăți activitatea predării și învățării.

De asmenea, am observat că se pune un accent deosebit pe faptul de a nu se da meditații propriilor elevi, iar conflictul în cauză este unul cu adevărat real, a cărui interzicere o susțin. Dar haideți să nu alocăm atât de mult spațiu unui fapt foarte clar și ușor de reglementat, căci drepturile profesorilor nu trebuie să fie inferioare restricțiilor pe care aceștia le au la școală. De asemenea, există anumite prevederi în Cod care pot lăsa prea mult loc interpretării, prin ele putându-se ajunge la abuzuri în anumite situații.

Este necesar ca acest Cod etic să fie extrem de bine pus la punct înainte de a intra în vigoare, pentru ca prin aplicarea acestuia să se contureze toate situațiile și aspectele ce trebuie preîntâmpinate.

Dragi colegi, să nu uităm că echilibrul și bunăstarea generației de mâine se află în mâinile cadrelor didactice și să le dăm acestora tot sprijinul pe care îl merită și de care au atât de mare nevoie pentru a-și desfășura activitățile în deplină demnitate si siguranță.

 Sorin Constantin Lazar – senator PSD

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Mihail Neamțu, liderul Noua Republică, în această seară la Actualitatea Tv

Marius Parteni

Sondaj PSD pentru desemnarea candidaților la funcția de primar în Pașcani, Valea Seacă și Lespezi

Marius Parteni

PNL cere pășcănenilor votul de încredere la alegerile parlamentare din 6 decembrie

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site