Tratarea la pachet a României și Bulgariei a avut loc pentru că dosarul lor de fiecare dată a fost analizat la comun, precum și gestionarea în colaborare a frontierelor. Acest lucru nu împiedică varianta decuplării pe viitor.
Tratarea la comun a dosarului aderării României și Bulgariei la Schengen își are rădăcinile în momentul depunerii cererilor de aderare, care a fost similar, la fel ca și acceptarea lor în alte structuri, cum a fost Uniunea Europeană.
„România și Bulgaria au fost tratate cuplat, pentru că au depus cererile de aderare în același timp. Chestiunea decuplării poate fi avută în vedere”, a declarat pentru „Adevărul” Daniel Buda, eurodeputat PNL și vechi jurist liberal.
„Cuplarea a fost instituită acum mai bine de 12 ani, când erau primele discuții și negocieri pentru extinderea spațiului Schengen. Așa s-a convenit atunci și din acel moment nu s-a mai încercat schimbarea situației. În spatele deciziei s-a gândit și modul cum să fie gestionate granițele externe”, a completat eurodeputatul Eugen Tomac, la vremea cuplării inițiale a celor două state secretar de stat la Departamentul pentru Pretutindeni.
Dacă pentru Croația au fost misiuni de verificare ale îndeplinirii standardelor pentru accedera la spațiul Schengen,
» Citește continuarea pe pagina autorului