RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
OpiniiRăzvan Grecu

De ce au pierdut PSD și Pantazi alegerile și cine urmează la conducere? Taberele s-au format!

Deși Dumitru Pantazi și PSD Pașcani au investit în campania electorală importante resurse atât financiare, cât și umane, alegerile locale au fost câștigate, în mod categoric, de Marius Pintilie și PNL Pașcani. Care ar fi explicațiile pentru acest rezultat și ce se întâmplă în continuare la PSD Pașcani.

În primul rând, campania electorală a lui Dumitru Pantazi a fost prost calibrată. Încă de la început campania s-a axat mai degrabă pe o luptă seacă de a demonstra paternitatea unor proiecte europene aflate în implementare. Asta a fost, după părerea mea, greșeală fatală făcută de cei care au coordonat această campanie electorală.

Spun asta deoarece, tot la Pașcani, în anul 2016, PNL a încercat să-și asume, fără succes, paternitatea proiectului european PIDU, prin care s-au reabilitat câteva străzi și s-a modernizat Esplanada și scările mari și mici, dar și o porțiune din Lacul Peștișorul. Atunci liberalii au pierdut!

Clipurile și mesajele electorale ale lui Dumitru Pantazi au potențat mai degrabă campania electorală dusă de Marius Pintilie, care a avut astfel ocazia să întărească mesajul simplu, cu priză la publicul larg: de ce nu ați făcut voi investițiile în cei 8 ani de mandat!

  

O altă greșeală, cu importanță mare în economica voturilor obținute, a fost cooptarea lui Sorin Olariu pe lista de consilieri locali și acordarea acestuia poziția 4 pe lista propusă alegătorilor. Cunoscut ca un personaj beligerant pe scena politicii locale, cu un limbaj care deseori a trecut limita bunului simț, Olariu promitea un spor de măcar 400 de voturi pentru PSD și candidatul Dumitru Pantazi, față de anul 2020.

În realitate însă, la numărătoare, deși au fost exprimate 1.600 voturi în plus față de 2020, Pantazi a reuști să obțină doar 4.510 voturi în 2024, față de cele 4.622 obținute în 2020. Astfel, în loc să-i aducă voturi lui Pantaz, Olariu l-a dat înapoi cu  măcar 112 voturi.

Și asocierea lui Dumitru Pantazi cu Partidul Verzilor s-a dovedit a fi o greșeală. Asta deoarece, Lică Dumitriu, liderul acestei formațiuni politice, a făcut, la câteva săptămâni de la declararea susțineri sale politice față de candidatul PSD, o filmare pe rețelele de socializare în care înjura și amenința cu bătaia. Acest derapaj a fost promovat și asociat de imaginea lui Dumitru Pantazi, iar acest lucru a scăzut din nou din zestrea de voturi care erau preconizate de staful de campanie al PSD.

Un ultim motiv, dar probabil cel mai important din punct de vedere al comunicării publice, a fost afișul de campanie al lui Dumitru Pantazi. Acesta îl reprezenta pe candidatul PSD ca fiind foarte îmbătrânit, în comparație de cum arată acesta în realitate. Și acest aspect a contat foarte mult, mai ales că alegătorul vedea pe panouri atât afișul lui Pantazi, cât și cel al lui Pintilie!

Cât privește alegerile pentru Consiliul Local, PSD Pașcani a pierdut pentru că a avut o listă cu o notorietate mult mai scăzută decât a liberalilor. Cei din urmă au pus în lumina reflectoarelor, în prima parte a listei, politicieni care aveau o notorietate, fiind prezenți în viața politică de mai mult timp, în timp ce cei din PSD au preferat ca în primii 10 să se afle și politicieni noi, dar și traseiști politici, cu o reputație controversată (n.r. Sorin Olariu).

Ce se întâmplă, însă, mai departe cu PSD Pașcani, cine va conduce partidul, după iminenta demisie a lui Dumitru Pantazi? Ei bine, aici taberele sunt deja formate. Un prim pretendent este Mihai Dediu, care a și fost prezent la o emisiune televizată de unde a părut că e pregătit să-și asume coordonarea PSD Pașcani.

Din păcate însă pentru Dediu, acesta nu mai este consilier local, optând să candideze pentru Consiliul Județean, astfel că din această perspectivă îi va fi greu să fie liderul PSD pe plan local. Spun asta, pentru că în general bătăliile politice pe plan local se duc de regulă în Consiliu Local, modalitate prin care politicianul capătă notorietate și încredere în rândul cetățenilor.

O altă variantă ar fi Gabriela Nedelcu, care este pe lista aleșilor locali, având susținerea lui Leonard Ursu. Aici informațiile mele arată că și Bogdan Alexa ar putea avea un cuvânt de spus.

Și cea de a treia variantă pentru preluarea conducerii PSD Pașcani este și cea care ar putea fi o soluție de viitor. Este vorba despre tânărul Ionuț Prodan. Acesta este pe locul doi pe lista de consilieri locali și are susținere politică din partea lui Dumitru Pantazi, iar acest lucru cred că încă contează.

Așteptăm însă ședința de analiză a celor din PSD Pașcani, după rezultatul dezastruos de la alegerile din 9 iunie, pentru a vedea care dintre variantele prezentate mai sus va avea câștig de cauză.

Related posts

Ce facem după ce terminăm studiile?

Ema Roman

Pașcănenii au sărbătorit Ziua Națională a României pe Facebook

Răzvan Grecu

Muzica și efectele sale….. Conspirația lui Sol!

Redacția
Încarcă...