NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Creditele în lei pentru case au urcat de şase ori în ultimii doi ani

Volumul total al creditelor în lei şi în valută pentru achiziţia de case a atins în judeţ la sfârşitul lunii, conform ultimelor date publicate de către BNR, suma de 2,2 miliarde de lei. La împrumuturile în valută soldul s-a dimunuat cu 15%.

 

Valoarea împrumuturilor în lei luate de ieşeni de la bănci pentru cumpărarea unei locuinţe s-a majorat de circa 6,5 ori în ultimii doi ani. În acelaşi interval s-a majorat considerabil şi cuantumul creditelor de consum în lei, de la 700 milioane lei în februarie 2014 la 1,1 miliarde lei în cea de-a doua lună a acestui an. Şi în dreptul agenţilor economici se constată o creştere a stocului de credite cu 800 milioane lei în ultimii doi ani, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Pe de altă parte, împrumuturile în valută pe judeţ au scăzut de la 5,1 miliarde lei la 4 miliarde lei în aceeaşi interval, cea mai semnificativă scădere fiind înregistrată la creditele acordate populaţiei. Totalul creditelor, în judeţul Iaşi, în monedă naţională şi valută a atins aproximativ 7,5 miliarde lei.

 

Cât de mari sunt restanţele

 

Până în luna februarie a acestui an, populaţia şi agenţii economici din judeţ au totalizat credite de 3,5 miliarde de lei, cuantum reprezentând credite în moneda naţională. Circa 9,2 procente din sumele datorate de ieşeni băncilor în lei reprezintă credite restante, mai precis 324 milioane lei. Faţă de situaţia înregistrată la finalul anului trecut restanţele la credite în lei au crescut, de la 6,76 procente din soldul total în decembrie 2015 la 9,2% în prezent. Procentul înregistrat în judeţul Iaşi la acest capitol este mai mare decât cel raportat la nivelul întregii ţări, de 8,2% credite în lei restante. Potrivit statisticilor BNR, până în februarie 2016, stocul de credite al tuturor locuitorilor ţării şi agenţilor economici depăşeşte valoarea de 111,4 miliarde lei. Circa 9,1 miliarde din această sumă reprezintă împrumuturi întârziate la plată de cel puţin o zi. Ieşenii care au contractat credite în lei pentru achiziţionarea unei locuinţe au de returnat băncilor 867,9 milioane lei. În urmă cu doi ani acest indicator era în cuantum de 132,2 milioane lei, iar în februarie 2015, împrumuturile în lei ale ieşenilor destinate cumpărării unei locuinţe oscilau în jurul valorii de 400 milioane lei.

Pe de altă parte, în cazul creditelor în lei pentru consum, cuantumul acestora era de aproximativ 1,1 miliarde lei în februarie 2016 faţă de circa 700 milioane lei în luna corespunzătoare din 2014. În schimb, agenţii economici de pe raza judeţului aveau în luna februarie a acestui an împrumuturi în monedă naţională de peste 1,4 miliarde lei, cu circa 300 milioane mai mult faţă de februarie 2014. La nivelul Moldovei, judeţul Iaşi se clasează pe primul loc după cuantumul creditelor în lei, fiind urmat de Bacău (2,19 miliarde lei), Galaţi (2 miliarde) şi Suceava (1,7miliarde) şi Neamţ (1,33 miliarde).

 

În scădere

 

Totodată, cele mai mari sume reprezentând credite în valută pe regiunea Moldovei au fost contractate tot în judeţul Iaşi, respectiv echivalentul a 4 miliarde lei, conform datelor BNR. Pe locurile imediat următoare în topul creditelor în valută sunt judeţele Galaţi (aproximativ 1,49 miliarde lei) şi Bacău (1,3 miliarde lei). La capitolul credite în valută, cuantumul datorat de populaţia întregii ţării şi firme este echivalentul a 106,5 miliarde de lei. Din cele circa 4 miliarde indicate în dreptul Iaşului, mai bine de jumătate figurează ca fiind împrumuturi către persoane fizice. Aproximativ 1,3 miliarde lei, sub formă de valută, trebuie să restituie ieşenii care s-au împrumutat în monedă străină pentru a cumpăra o locuinţă, faţă de 1,5 miliarde în urmă cu doi ani.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

AJOFM: Firmele ieşene au libere peste o mie de locuri de muncă

Redacția

Proiectul privind Parcul Industrial prinde contur

Redacția

Al doilea cel mai bătrân miliardar al lumii s-a născut în Neamț

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site