RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

EXCLUSIV: Cum stau, în cifre, afacerile “greilor” economiei ieşene! Pe listă se află şi două companii din Paşcani

Cele 26 de companii ieşene administrate de Direcţia Mari Contribuabili au avut afaceri de peste un miliard de euro. Din acestea, doar două au încheiat anul trecut cu pierderi. Cifra de afaceri a primei firme ieşene din top reprezintă peste o treime din cifra de afaceri totală a tututor marilor contribuabili din judeţ, iar profitul, mai bine de jumătate din profitul total al aceloraşi.

 

 

  

Marii contribuabili ieşeni, care teoretic sunt cele mai puternice companii locale, au avut anul trecut afaceri de peste 5,32 miliarde lei. Din cele 26 de companii administrate de Direcţia Mari Contribuabili, doar două au terminat anul 2015 cu pierderi, restul firmelor înregistrând un profit brut de aproximativ 390 milioane lei. Comparativ, aceste firme care din acest an fac parte din categoria marilor contribuabili (n.r. –  unele din ele nu au fost administrate şi anul trecut de DGMC) au avut anul trecut afaceri de 4,84 miliarde lei, în timp ce profitul brut înregistrat a fost de 345,5 milioane lei. Referitor la pierderi, atât anul trecut, cât şi în acest an, din actualii mari contribuabili nu au avut profit Arcelor Mittal Tubular Products Iaşi şi Veolia Energie Iaşi, ambele preluând, însă, activitatea unor companii falimentare. Comparativ cu anul 2014, ambele firme şi-au îmbunătăţit rezultatele financiare, Arcelor diminuând pierderile de la 11 milioane lei la două milioane lei, în timp ce Veolia a avut pierderi de 4,7 milioane lei, comparativ cu cele 9,4 milioane lei din 2014.

Delphi s-a autodepăşit

Fabrica americană de pompe şi injectoare diesel Delphi Sistems România şi-a depăşit cea mai bună performanţă economică de la înfiinţare, înregistrând o cifră de afaceri de 1,88 miliarde lei şi un profit brut de 212,3 milioane lei. Rezultatele financiare ale companiei din Miroslava au plasat-o şi în acest an pe primul loc în topul firmelor ieşene, la mare distanţă de ocupanta locului secund, fabrica de produse farmaceutice Antibiotice SA. Cifra de afaceri a companiei Delphi reprezintă peste 35% din cifra de afaceri totală pe anul trecut a tututor marilor contribuabili, în timp ce profitul fabricii automotive reprezintă mai bine de jumătate din profitul total al marilor contribuabili. Pe locul al doilea în top ca şi în anii anteriori, fabrica de medicamente Antobiotice şi-a crescut cifra de afaceri anul trecut de la 320 milioane lei la aproximativ 332 milioane lei, în timp ce profitul, în cuantum de 32 milioane lei, a suferit o scădere de 5 milioane lei. Ultima treaptă a podiumului realizat în funcţie de cifra de afaceri obţinută este ocupată de compania Arcelor Mittal Tubular Products, care funcţionează pe terenul fostului combinat Tepro, alături de un alt mare contribuabil, Technosteel LBR. Compania indianului Lakshmi Mittal şi-a crescut cifra de afaceri de la 277,6 milioane lei la 303,2 milioane lei şi şi-a diminuat pierderile de la 11 milioane lei la două milioane lei.

Un constructor în top

Compania de construcţii Iasicon, deţinută de Titel Sinescu, şi firma distribuitoare de carburanţi Media Rom Grup, condusă de Viorel Cozma, patronul Conest, sunt cele două firme ieşene cu afaceri de peste 200 milioane lei în 2015. Iasicon aproape şi-a dublat cifra de afaceri anul trecut, de la circa 120 milioane lei la peste 231 milioane lei, în timp ce profitul brut a crescut de la 1,13 milioane lei la 2,11 milioane lei. De cealaltă parte, Media Rom Grup şi-a crescut cifra de afaceri de la 166 milioane lei la 223,7 milioane lei, iar profitul a săltat de la 2,09 milioane lei la 2,94 milioane lei. Alte 12 firme dintre cele mai puternice companii ieşene au înregistrat anul trecut afaceri de peste 100 milioane lei, doar în cazul IG Watteeuw România având loc o scădere a cifrei de afaceri. Astfel, Fidelis Energy a avut o cifră de afaceri de 197 milioane lei  şi profit de 72.000 lei, Conex Distribution, firma familiei Ioan şi Tereza Prisecariu, o cifră de afaceri de 172,6 milioane lei şi profit de 8,1 milioane lei, Conest 165,2 milioane lei – 2 milioane lei, Apavital 133 milioane lei –  16,3 milioane lei, Kosarom 127,8 milioane lei – 2,03 milioane lei, Iulius Management Grup 125,5 milioane lei – 25,3 milioane lei, IG Watteeuw România 122,3 milioane lei – 10,7 milioane lei, Fermador (n.r. – ex Roma Trading Company) 121,6 milioane lei – 12,2 milioane lei, Cotnari 117,5 milioane lei – 6,6 milioane lei, Pharma SA 116,7 milioane lei – 2,2 milioane lei, Fiterman Pharma 103 milioane lei – 17,7 milioane lei şi E.ON Business Services 101,2 milioane lei – 64.000 lei.

Două insolvenţe

Din cele patru companii care au intrat începând cu 1 februarie în administrarea DGMC, doar una a reuşit în 2015 să îşi îmbununătăţească performanţele economice. Firma fostului consilier local păşcănean Vasile Pleşca, Ava Star, specializată în prelucrarea şi conservarea cărnii de pui, şi-a crescut cifra de afaceri de la 90 milioane lei la circa 93 milioane lei, în timp ce profitul a urcat de la 2,8 milioane lei la 5,5 milioane lei. De cealaltă parte, firma de confecţii a lui Marius Şandru, Eurotex Company, şi-a diminuat cifra de afaceri de la 124,8 milioane lei la 91,3 milioane lei, iar profitul brut a scăzut de la 13 milioane lei la 7,2 milioane lei. Deşi cifra de afaceri a companiei Fiterman Distribution a scăzut de la 99,5 milioane lei până la 86,5 milioane lei, profitul a săltat spectaculos de la 280.000 lei la peste trei milioane lei. Al patrulea nou mare contribuabil, Nutrirom, aproape şi-a înjumătăţit cifra de afaceri (121 milioane lei – 64,2 milioane lei), iar profitul s-a diminuat de la 100.000 la 62.000 lei, într-o situaţie oarecum similară aflându-se şi cealaltă mare companie din grup, Nutrimold. În acest an au fost depuse la Tribunal cereri de intrare în insolvenţă pentru ambele companii.

Profit bun din drojdie

Pe lista marilor contribuabili figurează şi două companii păşcănene cu afaceri de peste 90 milioane lei: firma cu capital turcesc Rompak, producătoare a drojdiei Pakmaya, cu afaceri de 99,6 milioane lei şi profit de 16,9 milioane lei, şi firma Doinei Cepalis, Te-Rox Prod, cu afaceri de 94,5 milioane lei şi profit de 2,93 milioane lei. Lista este închisă de Veolia Energie România cu afaceri de 78 milioane lei şi pierderi de 4,7 milioane lei şi Technosteel LBR cu afaceri de 82,5 milioane lei şi profit de 822.000 lei.

 

 

Related posts

Proiect de lege: Liberele pentru sărbătorile legale care pică în weekend se vor acorda în zilele următoare

Redacția

Ce se întâmplă cu taxele din 2023, după modificările Parlamentului. 6 noutăți: de la dividende, la impozitul pe proprietate

Redacția

Inflaţia ar urma să atingă vârful din acest an în luna iunie şi se va menţine ridicată pe tot parcursul lui 2022 (raport de prognoză BNR)

Redacția
Încarcă...