NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Constituţia României călcată în picioare pentru firma primarului Dumitru Pantazi! Viceprimarul în conflict de interese!

Consilierii locali au călcat în picioare legea fundamentală pentru a radia datoria AgroComplex Lunca Paşcani S.A. din evidenţele contabile ale municipalităţii.

Mai exact, hotărârea de Consiliu Local prin care au fost șterse 2,7 milioane de lei pe care firma edilului şef o are către Primărie încalcă în mod flagrant articolul 1 din Сonstituţia României, aliniatul 4 care prevede că: Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.

 Asta deoarece pe rolul instanţei Curţii de Apel Iaşi se află înregistrat un litigiu în care UAT Paşcani solicită judecătorilor ca AgroComplex Lunca Paşcani S.A. să plătească datoria de 2,7 milioane de lei, pentru plata chiriei şi penalităţilor terenului din cuva barajului. Prin votul dat de consilierii locali se substituie astfel justiţia, de către legislativ şi executiv, fapt neconstituţional.

 Mai mult, iniţiatorul proiectului de hotărâre, viceprimarul Vasile Axinte, se află în conflict de interese aşa cum preciează articolul 301 din Noul Cod Penal: Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Aici se încadrează viceprimarul Vasile Axinte, care din anul 2012 este coleg de muncă cu primarul Pantazi, acționar majoritar al societății AgroComplexLunca, având față de acesta relații de subordonare.   

 Conform aceluiaşi cod penal funcţionarul public este definit după cum urmează:

(1)Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie:

a) exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti;

b) exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură;

c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.

(2) De asemenea, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.

 Actualitatea TV va sesiza și în acest caz  prefectul județului Iaşi cel care asigură tutela legală pentru legislativul local, astfel încât această hotărâre adoptată în mod neconstituţional şi ilegal să fie atacată în justiţie.

 Contactat telefonic viceprimarul Vasile Axinte a declarat că el nu consideră că se află sub incidenţa acestui articol de lege deoarece nimeni nu a obţinut foloase materiale de pe urma acelei hotărâri, asta deşi în luna martie 2014 datoria AgroComplex Lunca Paşcani S.A. a fost radiată din evidenţele contabile ale municipalităţii tocmai în baza hotărârii din luna februarie 2014.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Pantazi-Zanet-Nedelcu au instaurat cenzura în Primărie. Ziariștii nu primesc răspunsuri la întrebările care dor!

Marius Parteni

Primarul Dumitru Pantazi a fost achitat!

Răzvan Grecu

Coronavirusul închide Primăria pentru pășcăneni. Comunicarea se face on-line sau poștă

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site