NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Inginerii financiare, in goana de a face bani pe marginea unui mega proiect european

Trei comune arondate municipiului Pascani beneficiaza de un mega proiect finantat de catre Uniunea Europeana. Comunele Tatarusi, Motca si Cristesti au reusit sa prinda finantare pentru asfaltarea unui drum comunal care leaga localitatile intre ele: DC 133, in lungime de 10,400 km. Proiectul are o valoare de 2.500.000 lei si deja primarii din conducerea celor trei comune au inceput lucrarile de constructie.

Ghinionul face ca de aproximativ o luna de zile, lucrarile sunt pe punctul de a fi oprite. Motivul este ca unul din membrii familiei Sturdza, Elias Sturdza, care detine o suprafata impresionanta de padure, cca 3200 ha, pe raza de competenta a Ocolului Silvic Pascani, afirma ca lucrarile respective ar trece pe proprietatea sa. Necazul cel mare al familiei ar fi ca prin asfaltarea acestui drum nu se mai permite accesul masinilor de tonaj care transporta material lemnos. Seful Ocolului Silvic Pascani, Ioan Pintilie, cel care detine in administrare suprafata de padure a familiei Sturdza, spune ca, potrivit actelor de proprietate si a hartilor, proiectul de asfaltare a drumului care uneste cele trei comune intra circa 1,5 km pe proprietatea familiei Sturdza, fiind vorba despre un drum forestier din apropierea Codrii Pascanilor si pana in satul Homita. „Drumul de la Codrii Pascaniului (comuna Motca) si pana in satul Homita (comuna Cristesti) este prins in evidentele cadastrale ca drum forestier. Conform Legii 247 din 2005, in anul 2007 s-au predat toate suprafetele de padure familiei Sturdza, care detine la ora actuala 3200 ha padure si drum. Cand s-a facut improprietarirea, s-au dat si drumurile forestiere in folosinta, ca asa era si normal. Cei din comune au trecut drumul forestier pe unde urmeaza sa se faca asfaltarea in drum comunal, ca sa poata absorbi fonduri europene, fiind numit acum DC 133 Motca – Cristesti – Tatarusi. Lucrarile au inceput si urmeaza sa intre pe proprietatea familiei Studza. Ocolul Silvic Pascani are in grija aceasta padure a familiei Sturdza si era normal sa instiintam proprietarii de aceste lucrari. A venit reprezentantul familiei care se ocupa de proprietatile din Romania, Cichi Traian, si a cerut oprirea lucrarilor pana la lamurirea situatiei”, a declarat Ioan Pintilie, seful Ocolului Silvic Pascani.

Inceputul unei magarii

  

Cei de la Ocolul Silvic Pascani, impreuna cu reprezentantul familiei Sturdza, Cichi Traian, sunt de parere ca s-a gresit din start ca nu s-a luat in considerare faptul ca se asfalteaza un drum forestier pe o portiune de 1,5 km. „Greseala apartine celor de la OCPI (Agentia de Cadastru si Publicitate Imobiliara) pentru ca nu s-au sesizat. Cum sa fie si drum forestier, si comunal? Ceva nu este in regula. S-a facut o reclamatie la Consiliul Judetean si acum lucrarile sunt oprite”, a mai spus reprezentantul Ocolului Silvic Pascani. De partea cealalta, primarii comunelor implicate in proiect spun ca se fac niste erori grosolane, cel mai probabil cu scopul de a se face niste bani in plus. Spre exemplu, fiecare primar detine acte pe partea de drum care urmeaza a fi asfaltata. „Eu si ceilalti primari avem acte ca este drum clasificat DC133. Sunt facute intabulari, sunt hotarari de Guvern, de unde reiese clar ca acel drum este drum comunal si nu drum forestier, asa cum se spune. Ne-au facut adrese sa sistam lucrarile pe motiv ca drumul apartine familiei Sturdza, dar nu avem de ce sa le oprim. Lucrarile continua”, a declarat primarul comunei Cristesti, Constantin Bolohan. „Noi nu putem bloca un proiect ca vrea familia Sturdza. Ei ne invoca niste porcarii, cel mai probabil ca sa faca rost de bani in plus. Drumul la care ei fac referire este un drum comunal care trece prin padure, nu forestier. Noi am cerut acordul Ocolului Silvic Pascani sa taiem niste copaci prabusiti peste drum pentru a putea merge mai departe cu lucrarile. Ei au sarit in sus, ca intram pe proprietatea familiei Sturdza. Dar incearca sa blocheze proiectul, in ideea ca vor fi despagubiti probabil sau altceva, bazandu-se pe niste harti vechi de la Ocolul Silvic Pascani care nu sunt actualizate. Nu si-au actualizat baza lor de date si acum hartile se suprapun. Dar pana la urma actele vorbesc, deci nu este nimic adevarat”, a declarat si primarul comunei Motca, Constantin Serioja Hobinca.

Advertisements

Circula zvonul cum ca reprezentantul familiei Sturdza ar fi facut o serie de propuneri financiare in teritoriu pentru a nu mai pune bete-n roate proiectului, propuneri ce au fost refuzate de catre beneficiari. La ora actuala lucrarile continua chiar daca s-au facut sesizari pentru stoparea lor. „Acest drum va ajuta mult toate cele trei comune. Este o cale de acces mult asteptata de toata lumea. Se scurteaza o parte din drumul de acces intre cele trei localitati”, a precizat Constantin Bolohan, cu privire la importanta proiectului.

Advertisements

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Dispare programul Cornul și laptele. Cu ce rămân elevii

Redacția

Autostrada „Unirii” A8: Întârziere de 5 luni pentru sectorul Tg Neamț – Iași – Ungheni

Redacția

Consilierii locali convocați la o ședință extraordinară pentru a se putea demara acțiunea de dezinsecție

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site