RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Consilierii locali au refuzat din nou să-și asume responsabilitatea pentru furnizarea în școli a programului european „Cornul și laptele”

Aleșii locali au votat din nou, astăzi, că nu-și asumă responsabilitatea pentru procedurile de achiziție și implementarea a proiectului european „Cornul și laptele”. După ce în anul școlar 2018-2019, elevii pășcăneni nu au primit în școli cornul și laptele, din cauza refuzului administrației conduse de primarul Dumitru Pantazi de a implementa programul finanțat din bani europeni, acum aleșii locali au votat că de aceste proceduri să se ocupe Consiliul Județean Iași.

 Opoziția a cerut ca programul să fie implementat de către Primăria municipiului Pașcani, iar asumarea să fie făcută până în anul 2023. În susținerea acestei propuneri, Claudiu Bodoașcă a explicat că descentralizarea e un lucru bun, pentru că autoritățile pot urmări licitațiile și implementarea proiectului, astfel încât să nu apară sincope.

  

„Am mai avut un asemenea proiect pe ordinea de zi și știm că anul acesta școlar nu s-a reușit să se dea laptele și cornul în școli. Pentru a elimina asemenea disfuncționalități, am dori să facem un amendament la acest proiect de hotărâre, astfel încât să putem face o achiziție multi anuală, ca să nu mai venim în fiecare an cu un asemenea proiect de hotărâre că ne asumăm sau nu să ne ocupăm de documentații.  Să completăm ultimul articol, astfel ca hotărârea să fie valabilă pentru anii 2019 -2023. Vă rog să țineți cont că la nivel național se încearcă descentralizarea, astfel încât consiliile locale să aibă mai multă autoritate și de aceea cred că trebuie să ne aumăm acest program. Fiind implementat de noi nu stăm după alții, avem control asupra licitațiilor, fără să fim puși în situația de a găsi scuze că se distribuie sau nu cornul și laptele”, a propus Claudiu Bodoașcă.

De partea cealaltă, Gabriela Nedelcu, viceprimarul municipiului Pașcani, a atras atenția că situația de la Pașcani de neimplementare a acestui proiect finanțat cu bani europeni a fost cauzată de necorelarea unor acte normative.

„Vreau să fac o precizare, faptul că în municipiul Pașcani, cât și în alte localități copiii nu au beneficiat de lapte și corn, nu se datorează consiliului local, primarului sau altcuiva. Este strict din cauza necorelării în ceea ce privește elaborarea unor acte normative, respectiv hotărâri de Consiliu Județean, care nu au fost armonizate cu legislația specifică în vigoare”, a declarat Gabriela Nedelcu, viceprimarul municipiului Pașcani.

Primarul Dumitru Pantazi a explicat și el că dacă se dădea corn și lapte copiilor din banii comunității, exista riscul ca aceștia să nu fie recuperați de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură.

„Suntem singurul județ din țară care din cauza acestei tergiversări nu s-a primit laptele și cornul, pentru că nu și-au asumat să facă licitația la timpul oportun. Sunt primării care au făcut licitații, au încheiat contracte și acum se întreabă dacă vor primi banii de la APIA, pentru că APIA nu primește documentația pentru a rambursa banii de la Uniuea Europeană. Este o procedură a Comisiei Europene clară. Aceasta nu și-a dat acordul pentru modificarea legislației în sensul să organizeze licitații și Unitățile Administratv Teritoriale. Și această neclaritate în privința rambursării banilor europeni a dus la faptul că elevii nu au primit cornul și laptele în anul 2018 ”, a explicat primarul Dumitru Pantazi.

Suma pe care municipalitatea risca să o piardă, dacă decidea să implementeze programul cornul și laptele pentru anul școlar 2018-2019 era de 150.000 de lei, adicămai puțin de jumătate de cât s-a cheltuit anul trecut pentru Zilele Municipiului Pașcani.

Related posts

Ședință de Consiliu Local la Târgu Frumos, pe 18 ianuarie (DOC)

Redacția

La „Paşapoarte“, programările online au ajuns deja până la toamnă

Redacția

Șefii de la ApaVital au venituri nesimțit de mari! Doruș câștigă dublu cât președintele României!

Răzvan Grecu
Încarcă...