NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Colectarea gunoiului și transportul apasă greu pe bugetul public. Șefii Primăriei au îngreunat colectarea selectivă!

Primăria Pașcani își asumă o cheltuială suplimentară pentru colectarea deșeurilor de pe raza municipiului, depozitarea acestora la stația de transfer de la Ruginoasa și transportul către depozitul Ecologic de la Țuțora. Asta în condițiile în care municipalitatea nu a întreprins nici un demers pentru amenajarea platformelor de depozitare, iar campaniile pentru colectarea selectivă au fost simbolice.

Primăria Pașcani la fel ca și celelalte instituții similare din județul Iași, vor plăti un tarif de 295,14 lei/tonă, fără TVA, societății care se va ocupa de colectarea deșeurilor, depozitarea la stația din Ruginoasa, iar ulterior transportul către Depozitul Ecologic. Vorbim de un tarif cu aproximativ 60% mai mare decât cel actual. Majorarea este pusă de societatea care a câștigat licitația la nivel de județ, pe creșterea cantităților de deșeuri colectate, a cheltuielilor de funcționare și pierderilor. Operatorul Girexim Impex SRL a raportat pierderi de 4 milioane lei pentru perioada de funcționare.

„Este un tarif foarte mare, mai ales că la momentul la care am aprobat în Consiliul Local anul trecut tarifele, deja aveam o creștere. Mai degrabă consider că plătim pierderile din mediul rural. Povara va cădea pe bugetul public”, a susținut consilierul Claudiu Bodoașcă (PNL).

Dumitru Pantazi, primarul municipiului, a spus că nu există o altă oportunitate și trebuie adoptat acest tarif.

„Evaluările de la momentul la care a fost demarat proiectul nu mai sunt aceleași. Din analiza operatorului au rezultat pierderi mari. Prin caietul de sarcini operatorul are dreptul să facă solicitare de majorare a tarifului. Nu avem altă soluție la nivel local”, a declarat primarul Pantazi.

Primăria Pașcani trebuia să amenajeze în cadrul acestui proiect 248 de platforme betonate, cu puncte de colectare selectivă a deșeurilor, dar acest lucru nu a fost nici măcar început. Din această cauză cetățenii nu au putut sau nu au fost interesați să depoziteze selectiv deșeurile, la centrele de colectare.

„Problema este și la noi. Ar fi trebuit să amenajăm 100, nu 248 de centre de colectare, platforme, și să conștientizăm populația să selecteze deșeurile”, a spus consilierul Sorin Olariu (PMP).

Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iași au susținut că au demarat acțiuni, doar că toate sunt blocate acum de această situație de pandemie.

Taxele achitate de cetățenii municipiului, persoane fizice și juridice, vor rămâne aceleași. Majorarea prețului serviciilor s-a făcut prin votul consilierilor PSD și PMP.

loading...
Advertisements

Related posts

Când vor fi făcute publice rapoartele de evaluare a regiilor din Paşcani?

Ema Roman

Șefii județului întâmpinați de mesaje de avertizare în grupurile sanitare din Primărie!

Răzvan Grecu

Răchiteni, 21 noiembrie: Ședință ordinară de Consiliu Local (VIDEO )

Redacția
Încarcă...