NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Cel mai lung covor realizat manual se află într-o biserică din Maramureş. Are 26 de metri, iar meşterul popoluar a lucrat zile în şir

Cel mai lung covor realizat manual, din fibre naturale, se găsește într-o biserică din județul Maramureș. Pentru realizarea lui, meșterul popular a stat zile în şir aplecat asupra războiului de țesut. Covorul are o lungime de 26 de metri și este confecţionat doar din lână naturală.

„No, Doamne ajută-mi şi pe astăzi”. Este rugăciunea pe care mătușa Ileana, din Călinești, o spune de fiecare dată când se aşază pe scaunul din fața războiului. S-a așezat prima dată în faţa maşinăriei vechi de ţesut la 7 ani, când abia ajungea cu picioarele la pedalele de lemn. „Atât am țesut, până am terminat o pereche de stative din astea. Acum, acestea sunt noi, astea nu-s vechi de zece ani. Pe acelea le-am terminat, le-am dat la muzeu”, a declarat Ileana Andreica, meșter popular.

Ideea de a țese covorul i-a aparținut unei tinere din sat
În trecut, pe lângă lada cu zestre, fiecare gospodină avea război. Fie că își făceau cămăși de mers la câmp sau costume tradiționale pentru evenimentele din familie, maşinăria de ţesut era nelipsită din nicio gospodărie. Astăzi, le poți număra pe degete, atât de puţine au mai rămas în satele din Maramureș. „Nu am cui să las mai departe obiceiul ăsta”, a declarat Ileana Andreica, meșter popular.

Ideea de a țese covorul i-a aparținut unei tinere din sat. În urmă cu câțiva ani a împodobit scaunele din biserică cu huse din aceleași fibre naturale. „Împreună cu găzdoile din Asociaţia Rădăcinilor Străbune, am spălat lâna la râu, am stors, în şezătorile din timpul iernii am făcut scule şi dieme în aşa fel încât să poată să lucreze mătușa Ileana”, a declarat Măriuca Verdeș, localnică.

Advertisements
Advertisements
  

Iar mătușa s-a pus la război în luna septembrie a anului trecut și a finalizat covorul abia acum câteva zile. Ieri, l-a așezat în biserica greco-catolică din Călinești. A țesut singură, mai mult la lumina nopții. Îndrăgostită de tradițiile maramureșene, crescută cu obiceiurile locului, mătușa Ileana mai deține o colecție impresionantă de cămăși tradiționale din cânepă, vechi de peste 100 de ani.

observatornews.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Trei zile de difuzare online a spectacolului “Cânt şi joc moldovenesc”

Redacția

JOIA MARE. Ce trebuie şi ce nu trebuie să faci în această zi

Redacția

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Boboteaza

Redacția
Încarcă...