NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Banii pentru profesori depind de alegerile prezidenţiale

Aproximativ 9.000 de cadre didactice din judeţul Iaşi mai trebuie să aştepte o lună până când vor primi cei 150 de euro promişi de Ministerul Educaţiei pentru a-i folosi în dezvoltarea lor profesională. Pentru a nu fi considerate pomeni electorale, sumele vor fi distribuite după alegerile prezidenţiale, dar nu este exclus ca acestea să ajungă mai devreme.     

 

Banii pe care ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, i-a promis profesorilor par a de veni realitate. Prin Ordonanţa numărul 58 a fost alocată Ministerului Educaţiei, din fonduri structurale, suma de 50 milioane de euro, fiind destinată personalului didactic, inclusiv cel auxiliar, din învăţământul românesc pentru pregătirea anului şcolar. Proiectul „Suta de euro pentru cărţi” a devenit „Bani pentru dezvoltarea profesională” şi constă în alocarea a câte aproximativ 150 de euro pe an şcolar pentru fiecare dascăl.

  

„Un proiect mai vechi, care a fost întrerupt în 2010 se numea atunci Suta de euro pentru cărţi, fiecare cadru didactic primea echivalentul în lei a 100 de euro pentru a-şi achiziţiona cărţi. Acest drept în perioada crizei a fost anulat, iar noi, acum, în urma discuţiei cu colegii din Guvern şi cu sindicatele, am găsit această nouă formulă”, a afirmat şeful Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.

Cadrele didactice vor primi această sumă abia la finalul lunii noiembrie, după finalul perioadei alocate alegerilor prezidenţiale.

„Suma primită de fiecare cadru didactic este de 162 de euro la cursul de schimb al zilei. Banii vor veni la sfârşitul lunii noiembrie, pentru un singur motiv. Au fost foarte multe acuzaţii că Guvernul face pomeni electorale şi, astfel, s-a hotărât amânarea. Banii oricum sunt în bugetul Ministerului Educaţiei, dar distribuţia lor se face după ce se termină şi al doilea tur de prezidenţiale”, a explicat pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei” Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământul „Spiru Haret” Iaşi.

Banii ar putea veni mai devreme

Pe de altă parte, membrii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi sunt de altă părere, aceştia aşteptând banii mult mai devreme.

„Nu ar fi exclus să avem o surpriză şi primim sumele săptămâna aceasta. Dar, în proporţie de 85%, sunt sigur că vor ajunge în perioada dintre cele două tururi ale alegerilor”, este opinia liderului USLIP, Laviniu Lăcustă. Sistarea acordării sprijinului financiar, prin legea 118/2010, a condus la nemulţumirea profesorilor, precum şi la numeroase procese şi cereri făcute de sindicalişti ministerului pentru a se găsi o soluţie.

 „Noi, în virtutea legii, am reuşit să primim acele sume pentru anii 2009 şi 2010, prin procese. Practic, din anul şcolar 2011-2012, nu am mai avut la ce să ne mai raportăm, nemaiavând cadrul legal”, a amintit Laviniu Lăcustă.

O modificare a proiectului sistat în 2010 este modul în care cadrele didactice aleg să cheltuiască banii. Aceştia pot opta pentru cărţi sau material didactic, dar şi pentru cursuri de perfecţionare, soft-uri educaţionale şi orice material care poate influenţa pozitiv desfăşurarea procesului instructiv-educativ. După cheltuirea sumei primite, dascălii vor fi nevoiţi să raporteze fiecare investiţie.

sursa ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

 

 

Advertisements

Related posts

Proiect pentru descurajarea abandonului școlar la Cozmești

Ema Roman

Ministrul Educației: Dacă se mențin cifrele de azi, luni se întorc la școală 2,4 milioane de copii. Elevii vor sta câte doi în bancă

Redacția

Şahul la catalog. Sportul minţii va fi legiferat ca materie opţională în şcolile primare din România

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site