NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Antivirusul Kaspersky și alte soluții IT din Rusia vor fi interzise în instituții publice, dar și în sistemele IT private cu informații clasificate / De ce SRI ori STS vor fi exceptate

​Deputații au adoptat miercuri, cu majoritate de voturi, proiectul de lege care interzice folosirea și achiziția de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Rusia sau aflate sub controlul acestei țări. Un nou amendament prevede că legea se va aplica nu doar instituțiilor publice, ci și tuturor reţelelor şi sistemelor informatice care gestionează informaţii clasificate, deţinute de persoane juridice de drept public şi privat.

Antivirus KasperskyFoto: Mohamed Ahmed Soliman / Dreamstime.com

Motivul inițierii acestui proiect de lege a fost acela că în contextul războiului din Ucraina, Rusia ar putea exploata aceste soft-uri într-un atac cibernetic. În nota de fundamentare sunt date ca exemplu companiile rusești Kaspersky și Group-IB.

  

Proiectul a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților, for decizional, cu 257 de voturi, 1 vot contra și 4 abțineri, după ce anterior a fost adoptat de Senat.

Advertisements

Sfera de aplicare a legii – extinsă și la rețelele și sistemele IT private cu informații clasificate

Advertisements

Un amendament admis în Camera Deputaților a fost depus de ministrul Digitalizării, liberalul Sebastian Burduja, și prevede că:

  • “prezenta lege se aplică tuturor reţelelor şi sistemelor informatice care gestionează informaţii clasificate,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements
Advertisements

Related posts

Ungaria negociază cu România deschiderea unei rute pentru transportul combustibilului nuclear necesar centralei de la Paks. Ruta din Ucraina a picat din cauza războiului

Redacția

VIDEO: Accident spectaculos, cu 6 mașini implicate, filmat într-o intersecție

Redacția

Vladimir Putin: Occidentul „se aştepta să degradeze rapid” economia Rusiei, însă „strategia războiului economic a eşuat”

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site