NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

180 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari din România

Datele şi documentele vremii atestă faptul că domnitorul Moldovei – Mihail Grigore Sturdza – a aprobat la 3 ianuarie 1835 „Proiectul  Sfatului administrativ pentru formarisirea comandei de foc, supt numire de pojarnici, pentru oraşul Eşi” cu rezoluţia de „punere grabnică în aplicare”.

La 15 mai 1835, comisia desemnată cu înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari înainta un raport domnitorului prin care semnala că au fost rezolvate problemele legate de organizarea unităţii, completarea efectivelor, tehnica de intervenţie, cazărmile, uniformele şi asigurarea materială, pompierii militari ieşeni începându-şi activitatea.

Unităţile similare înfiinţate ulterior la Bucureşti şi mai apoi în oraşele mari ale Principatelor Române au constituit nucleele din care s-au dezvoltat companiile de pompieri ale României moderne şi mai apoi Corpul Pompierilor Militari din ţara noastră.

Aniversăm 180 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari din România. În aceşti 180 de ani pompierii au fost prezenţi în repetate rânduri la principalele momente ale istoriei naţionale: în 1848 prin eroica luptă de la 13 septembrie din Dealul Spirii, împotriva armatei otomane venite să înăbuşe Revoluţia română paşoptistă; la 1877 în bateriile de artilerie de la Giurgiu şi Calafat care au dat semnalul începerii Războiului de Independenţă, dar şi pe fronturile celor 2 conflagraţii mondiale, luptând cu arma în mână sau intervenind pentru stingerea incendiilor provocate de confruntările armate.

În anul 2004, prin  unirea Grupului de pompieri „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi cu Inspectoratul de Protecţie Civilă al Judeţului Iaşi, a luat fiinţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi, o nouă structură cu  atribuţii complexe, dar comune, având ca  scop apărarea vieţii oamenilor, a patrimoniului, a mediului înconjurător, a valorilor materiale şi culturale şi restabilirea rapidă a stării de normalitate în urma producerii unor situaţii de urgenţă.

Astfel s-a dezvoltat un complex mecanism de reacţie la urgenţe civile, pompierii desfăşurând o laborioasă activitate, răspunzând solicitărilor cetăţenilor şi nevoilor comunităţii, intervenţiilor la stingerea incendiilor adăugându-li-se cele la inundaţii, alunecări de teren, seisme, înzăpeziri, secetă, descarcerare şi asistenţă a persoanelor aflate în situaţii critice, epidemii, epizootii, intervenţia la accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte calamităţi naturale sau antropice.

Pompierii au făcut din meseria lor o adevărată virtute, iar profesionalismul şi dăruirea lor au fost confirmate de fiecare dată, la evenimentele la care au fost solicitaţi să intervină. Nu de puţine ori, curajul şi dăruirea pompierilor au fost duse până la jertfă, iar lor, eroilor pompieri căzuţi la datorie, trebuie să le cinstim întotdeauna memoria şi să îî avem drept modele.

La această frumoasă aniversare a pompierilor ieşeni şi în aceeaşi măsură a tuturor pompierilor români ne putem mândri cu respectul şi preţuirea cetăţenilor şi ne angajăm în faţa celor care ne-au clasat pe un loc fruntaş în topul încrederii populaţiei ca şi pe viitor să fim prezenţi 24 de ore din 24 la datorie, dând dovadă de profesionalism şi făcându-ne datoria exemplar, apărând vieţile celor aflaţi în pericol.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Advertisements

Related posts

Colegiul Tehnic C.F. „Unirea” din Pașcani este Centru de Pregătire Examene Cambridge

Redacția

Senator Vasile Toma: PSD a votat în Parlament asigurarea fondurilor pentru protecția copiilor și persoanelor cu dizabilități lăsate de izbeliște de Guvernul PNL!

Redacția

Furnizarea apei potabile este întreruptă în cartierele Sodomeni și Boșteni

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site