Dacă îi alegi pe cei buni, carbohidrații te pot ajuta să îți menții silueta și pot avea o serie de alte beneficii. Iată 10 surse bogate de carbohidrați sănătoși, care nu ar trebui să lipsească din alimentația ta!
Ce sunt carbohidrații?
Carbohidrații sunt macronutrienți, la fel ca și proteinele și grăsimile. Asta înseamnă că organismul îi poate transformă în energie. Carbohidrații se găsesc într-o gamă largă de alimente atât sănătoase, cât și nesănătoase – pâine, fasole, lapte, floricele, cartofi, prăjituri, spaghete, băuturi răcoritoare.
Alimentele bogate în carbohidrați buni sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Carbohidrații furnizează organismului glucoză, care este transformată în energie folosită pentru a susține funcțiile corpului și activitatea fizică. Dar calitatea carbohidraților este importantă; unele tipuri de alimente bogate în carbohidrați sunt mai bune decât altele.
De câte tipuri sunt carbohidrații
Carbohidrați buni sau complecși conțin fibre și nutrienți de calitate. Din această categorie fac parte cereale integrale neprocesate sau minim procesate, legumele, fructele și fasolea. Aceștia susțin sănătatea prin furnizarea de vitamine, minerale, fibre și o serie de fitonutrienți importanți.
Carbohidrații rafinați (numiți uneori „carbohidrați simpli”) pot duce la o creștere a zahărului din sânge și nu au valoare nutritivă.
Printre sursele nesănătoase de carbohidrați se numără pâinea albă, produsele de patiserie, sucurile și alte alimente foarte procesate sau rafinate. Aceste produse conțin carbohidrați ușor de digerat care pot contribui la creșterea în greutate, interferează cu pierderea în greutate și duc la apariția diabetului și bolilor de inimă.
Cum să incluzi carbohidrații într-o dietă sănătoasă
Ghidurile dietetice pentru americani (2020-2025) recomandă ca 45 până la 65% din caloriile zilnice totale să provină din carbohidrați. Deci, dacă mănânci 2.000 de calorii pe zi, atunci ar trebui să mănânci 225 până la 325 de grame de carbohidrați pe zi.
Alegerea carbohidraților buni este esențială pentru a te menține în formă și chiar pentru a reduce riscul de a dezvolta anumite boli.
continuare pe doc.ro