RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

(Video) Cum arăta Iaşul în anul 1944! Imagini în premieră cu oraşul celor şapte coline

Cum arăta Iaşul în anul 1944, în plină perioadă a celui de-al Doilea Război Mondial. Imaginile sunt dintr-o arhivă din Germania şi au fost date publicităţii de către Marius-Daniel Bojor,

Într-un videoclip postat pe o reţea de socializare se poate observa cum arata Iaşul anului 1944. În plin Război Mondial, mai mute persoane au făcut surprins momente remarcabile cu oraşul celor şapte coline.

Pe pagina de Facebook a reputatului Marius-Daniel Bojor se poate vedea Iaşul în plină perioada de vară. Filmarea datează din iulie-august 1944 şi releva imagini rare cu oraşul. În filmare se poate vedea cum primarul de la acea vreme a oraşului Iaşi sta pe o bancă aflată în mijlocul cimitirului civil şi spune povestea oraşului iaşi. În altă parte a clipului video este prezentată o carte ilustrată cu cladirele Iaşului.

Principalele obiective prezentate în clip, în ordinea apariţiei

  
  • Gara municipiului Iaşi
  • Palatul Culturii
  • Cu maşină către ‘Palatul’ (clădirea guvernului)
  • Statuia excestra
  • Teatrul
  • Filmare din turn
  • Clopot
  • Vedere frumoasă din cloptita către ‘Palatul’
  • Piaţa din Iaşi.

Redam, integral întreaga postare publicată pe Facebook de către Marius-Daniel Bojor.

”Jassy 1944 – am găsit filmarea integrală, cu imagini de excepție – unele în primă vizionare aici.

Descriere:
– Iași – Iulie / August 1944
– Primarul orașului Iași stă pe o bancă din mijlocul unui cimitir civil și spune povestea orașului Iași
– Într-o carte ilustrată se parcurg clădirile din Iași
– Gara Iași
– ”Palatul”
– Cu mașina către ”Palatul” (clădirea guvernului)
– Statuia ecvestră
– Teatrul
– Filmare din turn
– Clopot
– Vedere frumoasă din clopotnița către ”Palatul”
– Piață în Iași” scrie ieşeanul.

Mărturii şi amintiri cutremurătoare, clipe de groază şi cadavre la tot pasul! Gropi comune, o bătălie crâncenă, cazemate şi un avion rusesc de război prăbuşit. Toate acestea au avut loc la doar câţiva kilometri de oraşul Iaşi Dovezile ce ţin de toate acestea se păstrează şi acum, ca o rană ce nu va putea fi vindecată niciodată @ Uruitul tancurilor, rafalele mitralierelor, avioane în picaj, sângele celor căzuţi şi durerea celor rămaşi în viaţă se simt, adânc impregnate, peste tot în pământul acestei localităţi @ Citiţi, doar în paginile Cotidianului BUNĂ ZIUA IAŞI (BZI), câteva secvenţe şi pasaje legate de una dintre cele mai mari tragedii care s-au abătut pe meleagurile judeţului

De reamintit că, documentele istorice din arhive reliefează ca faimoasa divizie de elită Panzergrenadier „Großdeutschland” a obţinut o victorie importantă asupra sovieticilor în „Bătălia de la Târgu Frumos”, în apropiere de Iaşi. În iulie 1944, oraşul Iaşi era ocupat de forţele stalinste. Astfel, în 1944 au fost două bătălii numite „Bătălia de la Târgu Frumos”. Prima bătălie s-a desfăşurat în aprilie (6 aprilie – 12 aprilie), iar a două în mai (2- 7 mai) 1944 între trupele aliate ale Germaniei Naziste şi României, care s-au opus Armatei Roşii a Uniunii Sovietice. În ambele bătălii, sovieticii au încercat să intercepteze şoseaua Iaşi – Târgu Frumos – Paşcani şi să înainteze cât mai mult spre sud şi spre Iaşi, în cadrul ofensivei din primăvara anului 1944. Potrivit relatărilor lui Hasso von Manteuffel (unul din cei doi comandanţi germani de divizie) şi Frido von Senger und Etterlin, forţele germane au respins prima ofensivă sovietică din aprilie, provocând pierderi serioase în rândurile Frontului ÎI Ucrainean.

După o perioadă de neutralitate de mai bine de un an (în decursul căreia Regatul României a permis evacuarea guvernului, tezaurului și forțelor poloneze spre Egiptul britanic, dar a pierdut importante teritorii în profitul aliaților de atunci ai Germaniei naziste, anume URSS, Ungaria și Bulgaria), România își schimbă alianțele odată cu sosirea la putere a lui Ion Antonescu.

Se aliază cu Puterile Axei în octombrie 1940 și intră în război de partea acestora în iunie 1941, în scopul de a recupera măcar teritoriile luate de URSS : Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herței. După trei ani și două luni de campanii militare împotriva URSS, care duc armata română până în stepa din nordul Caucazului și înapoi, la data de 23 august 1944, armata sovietică fiind deja în Moldova de nord încă din luna martie, Regele Mihai I își dă acordul pentru înlăturarea prin forță a mareșalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistițiului cu Națiunile Unite. În urma refuzului net al lui Antonescu, Regele Mihai l-a destituit și l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaților. Participarea României la cel de-al Doilea Război Mondial s-a caracterizat, așadar, prin două campanii: cea din est pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei, pierdută, și cea din vest pentru eliberarea Transilvaniei, câștigată. La încheierea războiului, pe planul diplomatic, doar participarea de partea Axei a fost luată la socoteală și România a semnat Tratatul de pace de la Paris (1946) ca stat dușman învins.

Jassy 1944 – am găsit filmarea integrală, cu imagini de excepție – unele în primă vizionare aici.Descriere:- Iași – Iulie / August 1944- Primarul orașului Iași stă pe o bancă din mijlocul unui cimitir civil și spune povestea orașului Iași – Într-o carte ilustrată se parcurg clădirile din Iași – Gara Iași- ”Palatul”- Cu mașina către ”Palatul” (clădirea guvernului)- Statuia ecvestră- Teatrul- Filmare din turn- Clopot- Vedere frumoasă din clopotnița către ”Palatul”- Piață în Iași …Sursa: http://www.archiv-akh.de/filme?utf-8=%E2%9C%93&q=jassy#2

Publicată de Marius-Daniel Bojor pe Marţi, 30 iunie 2020

bzi

Related posts

Simpozion dedicat cadrelor militare la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu”

Oana Cordoneanu

Ultimii ani ai lui Emil Cioran, petrecuți în uitare: „Se duce la porţi, le zgâlţâie, încercând disperat să le deschidă”

Redacția

Spectacol dedicat Zilei Femeii, la Tătăruși

Carmen Bălăceanu
Încarcă...