RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Veste uriaşă pentru angajaţii din România! Ce vor primi începând cu 1 ianuarie 2018

Voucherele de vacanta vor putea fi acordate de orice institutie publica, incepand de la 1 ianuarie 2018, iar pentru acest lucru sunt bugetate 1,7 miliarde de lei, a declarat, joi seara, ministrul Turismului, Mircea Dobre, in cadrul dezbaterilor din comisiile de buget-finante din Parlament.

 

“Voucherele de vacanta sunt bugetate si se vor acorda tuturor celor care sunt angajati in sistemul public. De la 1 ianuarie 2018 aceste vouchere vor putea fi acordate de orice institutie publica si sunt bugetate 1,7 miliarde de lei pentru acest lucru. Ordonanta de Urgenta 46/2017 prevedea ca, in perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018 se va acorda o indemnizatie sau o prima de vacanta sub forma de vouchere in valoare de 1.450 de lei. Acestea se vor acorda sub forma tiparita sau in format electronic. Exista si varianta ca de la 1 decembrie 2018 sa se schimbe metodologia de acordare”, a mentionat Dobre.

  

Recent, ministrul Turismului a declarat, la Poiana Brasov, ca voucherele de vacanta se vor acorda in primul trimestru al anului viitor, pentru acestea fiind aprobata suma de 842 de milioane de lei in bugetul pe 2018.

Conform ordonantei de urgenta publicate in Monitorul Oficial din 30 iunie, institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, precum si operatorii economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara,”acorda, in limita sumelor prevazute in buget alocate cu aceasta destinatie, in perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, o singura indemnizatie de vacanta sau o singura prima de vacanta, dupa caz, sub forma de vouchere, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat. In limita resurselor bugetare, angajatorul stabileste (…) cand acorda voucherele de vacanta, de comun acord cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz”.

De asemenea, actul normativ mai prevede ca “in cazul institutiilor si autoritatilor publice centrale si locale, modalitatea de acordare a indemnizatiilor de vacanta se stabileste prin Hotarare a Guvernului, fara a se diminua cuantumul anual acordat salariatilor din administratia publica centrala si locala pentru vouchere de vacanta sau echivalent”.

OUG mai prevede ca, incepand cu data de 1 decembrie 2018, “operatorii economici vor acorda angajatilor proprii primele de vacanta numai sub forma voucherelor de vacanta, in cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit, in conditiile legii, pentru un salariat”.

Voucherele de vacanta emise pe suport electronic vor putea fi alimentate exclusiv cu valoarea nominala a voucherelor de vacanta acordate de angajator si pot fi utilizate doar pentru achizitionarea de servicii turistice in unitatile afiliate. Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanta pe suport hartie sunt multiplu de 50 lei, pana la 100 lei, valoare nominala maxima pe voucher. 

 Sursa www.bzi.ro

Related posts

Guvernul pregătește un nou ajutor social. Cine va fi beneficiar

Redacția

Şomajul în continuă scădere la nivelul judeţului Iaşi

Ema Roman

Cinci greşeli frecvente pe care le fac stăpânii de animale. Cât de importante sunt regulile impuse de la bun început

Redacția
Încarcă...