RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Un tânăr de 19 ani care a jucat în echipa locală de fotbal se luptă cu cancerul. Cineva îl poate salva, dar nu intervine

 

 Sute de bolnavi de leucemie ar avea o şansă la viaţă dacă ar găsi un donator de celule stem compatibil. În urmă cu şase ani, se înfiinţa, la Iaşi, Centrul donatorilor voluntari. Din păcate, numărul acestora rămâne foarte mic. Citiţi povestea lui Ciprian care şi-a găsit un donator compatibil în Croaţia, dar aşteaptă de zece luni un răspuns.

  

 

Sute de bolnavi de cancer de sânge din Moldova riscă să-şi piardă viaţa anual din cauza numărului mic de donatori voluntari de celule stem. Deşi Registrul Donatorilor este înfiinţat încă din 2013, numărul eroilor de salvat vieţi este incomparabil mai mic cu cel al oamenilor afectaţi de acestă boală. Lipsa donatorilor îngreunează şi activitatea de la centrul de transplat de celule stem din Iaşi, care în momentul de faţă nu realizează decât autotransplant, proceduri care întârzie evoluţia bolii, dar nu o şi vindecă.

Diagnosticul l-a făcut să renunţe la şcoală

Salonul de la Centrul de transplant medular de la Institutul Regional Oncologic Iaşi nu are mai mult de 4 paturi. Patru paturi în care fiecare bolnav îşi aşteaptă salvatorul. Ciprian I. e privilegiat. Doar însă pentru că stă lângă geam. Are 19 ani, e de pe lângă Paşcani şi îi place fotbalul, dar nu a mai dat cu piciorul în minge de trei ani. Era aproape în clasa a XI-a când, aflându-se în Italia, la ai lui plecaţi la muncă, s-a simţit rău brusc. Febră, frisoane, fără vlagă. „M-a dus tata la medic acolo, re­pede. Mi-au făcut analizele, dar mi-au zis că nu am nimic, doar să mănânc mai bine. Şi am plecat. Am mâncat, dar tot rău m-am sim­ţit“, povesteşte Ciprian.

Întorşi în ţară, au luat din nou drumul spitalului înainte să în­ceapă şcoala Ciprian. Abia când au ajuns la IRO aveau să afle că nu va suna clopoţelul în acea toamnă pentru băiat. „De atunci a trebui să renunţ la şcoală, nu am mai putut din cauza bolii. Am început tratamentul“, spune Ciprian, şi adaugă înghiţind în sec „dar cel mai greu a fost cu fotbalul, să ştiţi“.

Ciprian juca la clubul de juniori din Paşcani şi visa să ajungă mai departe cu pasiunea lui. „Pur şi simplu nu mai puteam alerga pe teren. Şi mai târziu nici pe margine nu m-au mai lăsat“, spune băiatul.

Un singur donator compatibil în toată lumea

Angela Dăscălescu, coordonatorul Centrului de Transplant medular de la IRO Iaşi, îşi aduce aminte evoluţia bolii lui Ciprian. „Acum aproape doi ani a primit diagnosticul de leucemie acută mieloblastică, o boală foarte rară. A făcut chimioterapie, iar iniţial a răspuns bine la tratament. Dar, din păcate, anul acesta, în ianuarie, a recăzut. Tot din aceeaşi lună am trimis dosar pentru allotransplant de la donator neînrudit. El are fraţi, dar nu sunt compatibili“, explică medical Angela Dăscălescu.

Cei de la Registrul donatorilor voluntari de celule stem au început să caute, dar niciun rezultat în România. „S-a găsit un singur donator din milioanele care există, dar în Croaţia, care însă nu a putut fi contactat imediat. După ce a fost în sfârşit contactat, nu este nici acum clar dacă vrea sau nu să doneze pentru băiat“, adaugă medicul Angela Dăscălescu.

De atunci şi până acum au trecut 10 luni, iar Ciprian ar trebui să facă din nou chimioterapie. Ştie ce înseamnă şi este extrem de speriat. „Nu mă gândesc decât la ai mei, la prin ce trec ei. Şi nu mai vreau“, spune încet băiatul.

Donatorul din Croaţia ştie că viaţa lui Ciprian atârnă de el. „Acum, toată lumea aşteaptă ca acel donator să dea un verdict. Boala lui tinde să recadă a doua oară, ceea ce e foarte, foarte grav. Viaţa lui este în pericol“, adaugă medicul Angela Dăscălescu.

La Iaşi se fac doar autotransplanturi

Au existat însă şi cazuri fericite, în care pacienţi diagnosticaţi cu leucemie au găsit donator, iar transplantul a fost un succes. Este cazul lui Andrei C., de 30 de ani, din Iaşi. Diagnosticul de leucemie limfoblastică l-a primit în urmă cu trei ani, însă căutările în Registrul donatorilor voluntari a avut succes.

Medicul Angela Dăscălescu spune că, în urmă cu doi ani, după un an de chimioterapie, Andrei şi-a găsit salvatorul, dar peste hotare. „Şansele ca donatorul să fie din România sunt de 4-5%. În cazul acesta a fost noroc. A făcut transplantul, l-a tolerat bine, iar acum este student în Iaşi la Universitatea Tehnică, şi sper din tot sufletul să fie foarte bine în continuare“, povesteşte dr. Angela Dăscălescu.

Andrei a făcut transplantul la Institutul Fundeni, acolo unde şi Ciprian este programat, oricând, doar donatorul să-şi dea acordul. La Iaşi, astfel de operaţii încă nu se fac. „Toate transplanturile se fac la Fundeni. La Iaşi şi în alte părţi, nu. Încercăm să începem. Pentru început vom face doar de la donator înrudit. Primele 10 proceduri trebuie făcute de la fraţi, după aceea vom putea şi noi accesa registrul donatorilor voluntari. Momentan este prea repede pentru că centrul de transplant este deschis doar de doi ani“, explică dr. Angela Dăscălescu, care este şi coordonatoarea Centrului de la Iaşi.

Până acum, la Centrul de transplant medular de la IRO s-au realizat peste 46 de autotransplanturi, operaţii esenţiale pentru bolnavi care însă nu fac altceva decât să împiedice boala să evolueze pentru o anumită perioadă de timp.

O şansă la un milion pentru viaţă

În 2013, la IRO se înfiinţa şi Centrul donatorilor voluntari de celule stem Iaşi, o instituţie similară în Moldova existând doar la Bacău. În România, sunt 18 astfel de centre, dar numărul donatorilor este infim raportat la nivel internaţional. „700 de donatori voluntari sunt în total. E un număr mic, comparativ cu alte centre. Singura posibilitate de a creşte acest număr sunt campanile de informare. La sfârşitul lunii septembrie, am realizat o astfel de campanie împreună cu studenţii de la medicină şi am reuşit să strân­gem în doar două zile 70 de donator voluntari“, spune conf.dr. Elena Albu, coordonatorul Centrului donatorilor de celule stem hematopoietice din IRO Iaşi.

Aceasta adaugă că, din păcate, există însă riscul ca, odată înscrişi, donatorii să se poată răzgândi chiar înainte detransplant. Tot coordonatoarea Centrului donatorilor voluntari Iaşi mai spune că populaţia nu înţelege că actul de donare a celulelor stem este similar cu cel de donare de sânge şi că gestul celor care o fac este cu adevărat unul care salvează vieţi.

Revenind la cifre, la Iaşi, şansele ca un bolnav de leucemie acută să-şi găsească un donator de celule stem sunt infime, ţinând cont că anual la IRO sunt diagnosticaţi 100 de pacienţi cu această maladie, iar şansa de compatibilitate este una la un million de donator.

 

continuare pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Cum ne hidratăm vara? Mihaela Bilic: „Sucul nu este apă”

Redacția

Spitalele din întreaga țară se confruntă cu o creștere a numărului celor care ajung la Unitățile de Primiri Urgențe

Redacția

Părinții copiilor care vor fi carantinați pot primi concediu medical

Redacția
Încarcă...