NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Cel mai mare pelerinaj de Sfânta Parascheva: 150.000 de oameni au ajuns la raclă

 Dacă luăm în calcul şi slujba din ziua de 14 octombrie şi Calea Sfinţilor, numărul pelerinilor se apropie de 200.000.

 

Aproximativ 150.000 de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva şi, începând cu seara zilei de sâmbătă, 12 octombrie, şi la cele ale Sfântului Ierarh Spiridon, în timpul pelerinajului anual de la Iaşi, cu ocazia prăznuirii Sfintei Parascheva. Este cea mai mare cifră înregistrată la Iaşi de când se fac estimări precise de către toţi organizatorii, inclusiv de către „Ziarul de Iaşi“, referindu-ne strict la cei care s-au închinat la raclă în cele cinci zile ale pelerinajului 11 – 15 octombrie.

În total, în Iaşi, numărul pelerinilor care au venit din alte oraşe şi al ieşenilor implicaţi a fost cu certitudine mai mare, doar dacă luăm în calcul că o parte dintre cei 30.000 prezenţi la slujba de duminică şi cei 25.000 de la Calea Sfinţilor nu au stat şi la rând să se închine la moaştele sfinţilor aşezate în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane.

Cifrele mari din anul acesta s-au reflectat în toate aspectele pelerinajului: rândul de pelerini a depăşit adesea stâlpul 70 şi au fost momente în care s-a apropiat de ultimul stâlp numerotat de jandarmi – 80, ceea ce înseamnă că până în ultima seară, când au rămas doar câteva sute de pelerini, în rest coada a variat între 2 şi 4 kilometri. Însă au fost momente în care, pe lăţime, rândul de pelerini a depăşit mult trotuarul şi a intrat pe stradă, încăpând în spaţiul delimitat de jandarmi şi 15 persoane una lângă cealaltă. În fluxul maximum, au fost peste 40.000 de pelerini care aşteptau să se închine la moaşte, răspândiţi pe străzile care leagă Catedrala Mitropolitană de malul râului Bahlui.

Deşi au fost retrase moaştele la închinare în catedrală, racla care conţine mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon va fi pregătită pentru a pleca astăzi la ora 12.00 către catedrala din Corfu – nu a fost ieri-seară lăsată pentru închinare şi nu va fi nici în dimineaţa zilei de astăzi.

Pe lângă numărul foarte mare de pelerini, anul acesta a fost înregistrată şi o premieră: racla cu moaştele Sfintei Parascheva a rămas în baldachin până marţi seara, ziua de 15 octombrie, la ora 21.30.

„Este un număr foarte mare de pelerini, o situaţie fără precedent. Este multă oboseală, mult efort organizatoric, dar toate sunt puse în umbră de această evlavie a pelerinilor, de lecţiile pe care ei ni le oferă, de răbdarea lor, de jertfa lor, încât până la urmă nu rămâne decât bucuria că oamenii îi mai caută pe sfinţi, îi cinstesc, caută să le urmeze exemplul. Rămâne să gustăm şi noi din bucuria aceasta, pentru că oboseala trece, dar bucuria rămâne“, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mi­tropoliei Moldovei şi Bucovinei.

El a punctat faptul că, anul acesta, fluxul de pelerini şi amploarea întregului pelerinaj au fost mult mai mari decât în trecut.

„Peleri­nii care au venit în număr foarte mare în zilele anterioare zilei de 14 octombrie au făcut ca în noaptea de 14 spre 15, când prin tradiţie veneau ieşenii care îi lăsau anterior pe cei veniţi din alte regiuni să se în­chine, aceştia să găsească un rând foarte mare şi atunci nu am reuşit până în seara zilei de marţi să introducem racla cu sfintele moaşte în catedrală“, a completat pr. Constantin Sturzu.

De menţionat că, anul acesta, după cum am precizat şi în textele anterioare, organizarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi a celorlalte instituţii implicate a ajutat pelerinii să petreacă mai uşor timpul petrecut în aşteptare la rând, în condiţiile în care s-a aşteptat şi 20 de ore.

 sursa www.ziaruldeiasi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

REPORTAJ. Viața în Parisul oltenesc. Turnul Eiffel te întâmpină la intrare, iar „Șanselizeul” așteaptă

Redacția

Dosar penal pentru conducatorii de mopede fara permis

Redacția

De Ziua Națională, de vorbă cu veteranul de război Constantin Iosub:”Românii să lupte cu greutăţile”!!!

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site