RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Tunuri de sute de mii de lei la Primăria Ruginoasa

Pentru prejudicii totale de aproape 700 mii lei la bugetele locale, Curtea de Conturi a anunţat sesizarea organelor de cercetare penală în cazul a două primării din judeţul Iaşi într-unul din cazuri, edilul comunei este deja condamnat pentru conflict de interese.

 

Administraţiile locale din Ruginoasa şi Româneşti ar putea răspunde penal pentru prejudicii de sute de mii de lei la bugetele locale. Curtea de Conturi a anunţat, la începutul acestei săptămâni, sesizarea organelor de urmărire penală pentru situaţiile dezastruoase găsite în contabilităţile celor două unităţi administrativ-teritoriale. Vizat este fostul primar al comunei Ruginoasa, Ionel Moraru, condamnat deja la trei ani de închisoare pentru un conflict de interese descoperit în 2015, acelaşi an în care Curtea de Conturi a găsit un prejudiciu de 237 mii lei şi abateri financiare de 3,3 milioane lei. De partea cealaltă, în bugetul primăriei Româneşti, condusă în 2015 de Adrian Ciobanu, primar aflat acum la un nou mandat, prejudiciul descoperit a fost de 482 mii lei şi abateri financiar-contabile de 1,2 milioane lei. „În afara măsurilor dispuse şi a recomandărilor formulate, s-a recurs, în unele cazuri şi la formularea de propuneri pentru sesizarea organelor de urmărire penală cu privire la faptele care prezintă indicii de natură penală sau pentru neaplicarea măsurilor de recuperare a prejudiciilor sesizarea şi respectiv solicitarea unor instituţii abilitate în efectuarea de verificări şi sancţionarea contravenţională pe linia achiziţiilor publice, realizării obiectivelor de investiţii la cerinţele esenţiale de calitate. Până la data redactării prezentului raport au fost avizate favorabil de către Plenul Curţii de Conturi sesizarea organelor de urmărire penală în situaţia UATC Româneşti şi UATC Ruginoasa”, se arată în raportul Curţii de Conturi privind finanţele publice locale.
Contracte cu dedicaţie pentru repararea şcolilor
Pagubele din bugetul comunei Ruginoasa provin din proiectele de reparaţii la sediul vechi al primăriei şi reconstrucţia unei şcoli. În aceste cazuri, mai multe contracte de achiziţii publice au fost fost date cu dedicaţie, iar bunurile materiale au fost cumpărate direct de la furnizor, fără să facă obiectul unei hotărâri de consiliu local. Şocant este faptul că întocmirea şi raportarea situaţiilor financiare ale exerciţiului bugetar din 2015 au fost făcute de Asociaţia Comunelor din România – Filiala Judeţeană Iaşi, fără existenţa unei dovezi că aceasta îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru servicii în domeniul contabilităţii. La Româneşti, prejudiciile se trag din proiectul de alimentare cu apă, încheiat cu SC Teoval SRL Târgu Frumos, prin ajustarea ulterioară a preţului contractului, în mod nelegal, la suma de 509.148 lei, plata şi decontarea unor elemente de deviz peste nivelul preţurilor unitare înscrise în oferta tehnică. 

  

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Related posts

O noua masina compactoare pentru Serviciul de Salubritate

Redacția

După 20 de ani! Administrația Pantazi lasă îngropat în documente proiectul noului cimitir

Răzvan Grecu

Subvențiile pe transportul public din Pașcani rămân valabile

Marius Parteni
Încarcă...