NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Trei proiecte de hotărâre pentru inițierea unui referendum pe tema prezenței Pașcaniului în ARSACIS stau dosite în birourile Primăriei

Tactica ApaVital și ARSACIS din procesul intentat de municipalitate pentru plata diferenței de redevență, aduce în prim plan o problemă mai veche a pășcănenilor: referendumul. În justiție, atât magistrații, cât și reprezentanții ApaVital și ARSACIS au susținut că de vină pentru cei 4 milioane de lei pierduți de municipalitate sunt consilierii locali care au votat aderarea la ARSACIS, contrar intereselor financiare ale Pașcaniului.

 

În întâmpinările făcute de ApaVital SA și ARSACIS la recursul declarat de municipiul Pașcani, cele două entități sfătuiesc aleșii locali să se retragă din asociație și din contractul de delegare dacă nu le convin regulile.

„Invocarea faptului că recurenta a aderat la un contract care conține clauze care contravin obligațiilor ce îi revin ei conform unor norme imperative, echivalează cu invocarea propriei turpitudini, aspect de asemenea sesizat și reținut în mod corect de instanța de fond, care a și opinat asupra soluției de intrare în legalitate, care nu este modificarea contractului fără acordul celorlalte uat-uri asociate, ci renunțarea la aderarea la contract și retragerea din asociație” au scris în întâmpinare avocații ApaVital S.A. și ARSACIS

Retragerea din ARSACIS și din contractul cu ApaVital SA a fost o solicitare a societății civile reprezentate de Ion Moțatu și Dumitru Popa. Cei doi au strâns peste 5.000 de semnături, pe care le-au depus la Consiliul Local pentru susținerea unei inițiative cetățenești de organizare a unui referendum în care cetățenii să voteze dacă sunt sau nu de acord cu operatorrul de apă și canalizare.

Proiectul a ajuns cu greu pe ordinea de zi, însă a fost retras de primarul Dumitru Pantazi pe motiv că nu mai avea obiect, după ce aleșii locali votaseră retragerea din ARSACIS în luna noiembrie a anului 2014. Ulterior, la finalul lunii iunie a anului 2015, consilierii locali au votat din nou reîntoarcerea în ARSACIS, iar referendumul pentru care peste 5.000 de pășcăneni și-au dat semnătura a fost uitat de șefii municipalității.

În 2016, în luna septembrie consilierii liberali au depus și ei un proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum, în susținerea cărora afirmau că neplata redevenței în conformitate cu voința consilierilor locali și a prevederilor locale va prejudicia bugetul local. Nici acest proiect de hotărâre nu a ajuns să fie dezbătut în plenul legislativului local.

Și consilierul Sorin Olariu a depus un astfel de proiect. Acesta a ajuns pe ordinea de zi a plenului CL în luna noiembrie a anului 2016, însă a fost retras fără nicio explicație de inițiator. Nici acest proiect de organizare a unui referendum pe tema ApaVital nu a ajuns să fie dezbătut și mai apoi supus votului aleșilor locali.

În acest moment, ApaVital SA datorează municipalității peste 4 milioane de lei pentru neplata redevenței la cuantumul solicitat de lege. Întâmplător sau nu, deficitul bugetar al Pașcaniului este în acest moment de 4,6 milioane de lei. Cu alte cuvinte, dacă operatorul de apă și-ar fi achitat redevența așa cum prevede legea, Pașcaniul nu avea bani lipsă și putea să-și ducă la bun sfârșit investiții propuse.

În schimb, municipalitatea este în situația de a se împrumuta cu 2,4 milioane de lei de la stat pentru a monta centrale termice în unitățile de învățământ și de a tăia din investițiile programate pentru acest an, că să poată face față cheltuielilor.

 

Advertisements
Loading...

Related posts

Cald de Crăciun și Revelion. Singura regiune din țară în care va ninge de Sărbători

Redacția

Apa oprită în zona deal, în intervalul estimat 14.00-14.30

Ema Roman

Soluțiile primarului la problema câinilor comunitari. Medic veterinar și padoc nou. Edilul speră totuși că va fi dată legea eutanasierii

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site