NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

Tradiții de Bobotează: Sculptarea de cruci de gheață

De aproximativ 150 de ani, în perioada Bobotezei, în fiecare lăcaș de cult din Biserica Ortodoxă Română sunt ridicate cruci din gheață.

Gerul din primele zile ale noului an a făcut ca gheața de pe iazul din apropierea bisericii „Sfântul Gheorghe” din Fântânele să aibă circa 20 de centimetri grosime. Ieri, 4 ianuarie, mai mulți pășcăneni au mers la iazul de pe strada Tăbăcăriei pentru a tăia blocuri de gheață pe care le-au transformat astăzi în formă de cruce după niște șabloane.

Astăzi, în ajun de Bobotează, la parohia „Sfântul Gheorghe” din Pașcani, mai mulți bărbați tăiau după liniar bucăți groase din gheața adusă, sculptând în acest mod cruci din gheață în cinstea zilei de mâine.

De menționat este faptul că în ziua de Bobotează, după liturghie, preotul împreună cu enoriaşii fac o procesiune spre un lac, rău sau vreun izvor, pentru slujba Sfinţirii Apelor.

Când Troparul Bobotezei începe, vânătorii şi pădurarii satului împuşcă peste ape că să alunge duhurile necurate. Astăzi, acest obicei a păstrat doar semnificaţia festivă a unui foc de artificii, fiind lipsit de simbolism.

Dacă este frig, se pregăteşte o cruce de gheaţă, pentru a marca locul slujbei şi la sfârşit preotul aruncă în apă o cruce de lemn, iar feciorii satului se aruncă să o scoată, chiar dacă este ger. Se crede că în ziua aceasta toate apele pământului sunt sfinţite; de aceea femeile nu spală rufe pentru următoarele opt zile până la sfârşitul praznicului.

Citește și {loadposition articlescategoryload}

 

loading...
Advertisements

Related posts

Aşezământul social al Parohiei Găneşti, sfinţit de IPS Mitropolit Teofan, alături de protopopul Pavel Postolachi, un sobor de preoți și diaconi

Redacția

Învățătorul Socrate Hamza a fost condus astăzi pe ultimul drum (FOTO – VIDEO)

Redacția

Sute de persoane prezente la sfințirea schitului „Sfântul Ierarh Dosoftei” (VIDEO)

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site