NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Superstiţii la Întâmpinarea Domnului: Stretenia, ziua în care cine munceşte rămâne cu gura strâmbă. Cum prevesteşte ursul sosirea primăverii


Biserica Ortodoxă cinsteşte pe 2 februarie, la 40 de zile de la Crăciun, Întâmpinarea Domnului. Spiritualitatea populară păstrează această zi sub denumirea de Stretenie sau Ziua Ursului. Se consideră că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbătoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.

Tot credinţa populară aminteşte şi faptul că cine lucrează pe 2 februarie va cădea în boală şi i se va strâmba gura. În popor, praznicul este cunoscut sub denumirea de Stretenia şi cinsteşte ziua aducerii pruncului Dumnezeiesc la Templul din Ierusalim de sfânta lui mamă şi de dreptul Iosif. Umanitatea devine primitoare de Dumnezeu Conform scrierilor teologice, Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la naşterea lui Hristos, pe 2 februarie.

Mântuitorul este dus la Templu de Fecioară Maria şi dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naştere. În acest moment se făcea şi curăţirea mamei. În Templu sunt întâmpinaţi de dreptul Simeon şi prorociţa Ana. “O altă dimensiune a praznicului Întâmpinării Domnului este cea a îmbrăţişării omului de către Dumnezeu şi a lui Dumnezeu de către om.

Privegherea dreptului Simeon în negura veacurilor este paradigma aşteptării întregii istorii, iar îmbrăţişarea Pruncului Iisus de către bătrân este momentul în care umanitatea devine primitoare de Dumnezeu. Sărbătoarea este aşadar şi o consacrare a umanităţii Fiului în iubirea lui Dumnezeu”, explică pentru doxologia.ro, pr.dr. Ioan Valentin Istrati.

Citiți articolul integral pe Adevărul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Oţetul de mere, leac pentru răceală şi gripă

Redacția

O echipă de astronomi condusă de o româncă a descoperit o exoplanetă similară cu Terra

Redacția

Trei sferturi dintre angajaţii români sunt stresaţi, iar 80% s-au îmbolnăvit din această cauză.

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site