RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Suntem pe locul I in ţară. Două universităţi ieşene, în cel mai prestigios top internaţional

Cele două instituţii sunt „Al.I. Cuza“ şi, în premieră, UMF. Iaşul este astfel singurul centru universitar din România cu două instituţii în cel mai prestigios top internaţional – Times Higher Education. Iaşul este singurul centru academic din ţară care are două universităţi în unul dintre cele mai prestigioase topuri universitare din lume – Times Higher Education. 

 

  

Universitatea „Ale­xandru Ioan Cuza“ şi Universitatea de Me­dicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi sunt pe poziţiile globale 800-1.000, în contextul în care mai sunt doar alte trei universităţi din ţară care au intrat în clasament: Univer­sitatea „Babeş – Bolyai“ din Cluj-Napoca, cel mai bine clasată, în zona 600-800, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara. O premieră mai mare în acest context înregistrează Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ din Iaşi, care este prima şi singura universitate de profil care pătrunde într-un clasament ce favorizează, în general, universităţile comprehensive. „Este un clasament extrem de complex, şi este o mare onoare să ne aflăm acolo. Este un panel independent care judecă pe mai multe direcţii, principalele fiind teaching, education, număr de studenţi, repartizarea lor, număr de publicaţii, de citări, contractele cu industria şi alte lucruri de genul acesta. Există şi un panel de cercetători independenţi care evaluează cum este apreciată internaţional universitatea. Este cel mai va­loros şi apreciat ranking care există“, a declarat prof.dr. Adrian Covic, prorector responsabil cu cercetarea la UMF Iaşi.

Care sunt criteriile

Ţinând cont de faptul că doar 1.000 de universităţi din cele 20.000 de instituţii de învăţământ superior care există în lume sunt luate în calcul pentru această clasificare, munca pentru a realiza clasamentul şi corespondenţa cu universităţile evaluate a durat mai bine de 12 luni. Se ţine cont practic de cinci aspecte, în funcţie de procente: activitatea de predare – 30%, activitatea de cercetare – 30%, impactul activităţilor de cercetare ca urmare a numărului de citări – 30%, activitatea internaţională – 7.5%, şi transferul de cunoştinţe către mediul socio-economic – 2,5%. Defalcat pe mai multe categorii, cele 5 direcţii au 13 indicatori de performanţă, iar, spre exemplu, la vizibilitatea academică la nivel internaţional, UMF este pe prima poziţie în ţară şi pe 428 la nivel mondial.

Datele care analizează activitatea Şcolii Doctorale a UMF o clasează pe poziţia 814 la nivel internaţional. „Întotdeauna se făcea comparaţia această incorectă – nu ai cum să fii competitor direct cu o universitate de tip general precum Babeş – Bolyai, Cuza sau Universitatea Bucureşti, pentru că au mai multe resurse, mai multe cadre didactice şi mai multe specializări. De aceea este atât de importantă intrarea noastră în acest top. Sunt domenii unde se putea şi mai bine, dar nu ne amăgim că vom putea ajunge în top 500. Însă ne ajută mult acest ranking pentru a corecta anumite domenii, să ne focusăm mai mult asupra lor ca politică instituţională. Rankingul este un feedback, ca un audit“, a completat prof.dr. Adrian Covic. Acesta a mai completat că rezultatul UMF este datorat muncii unei echipe de sute de persoane care au publicat articole în reviste cotate internaţional.  

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

 

Related posts

Greva din educație continuă, iar pentru astăzi a fost anunțat un mare miting

Redacția

A început „BAC“-ul de toamnă. 20% dintre cei așteptați n-au venit la prima probă

Redacția

Certificat European de calitate pentru un proiect desfășurat de Colegiul ”Unirea”

Redacția
Încarcă...