RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Sondaj: părinţii elevilor din Paşcani nu vor să mai plătească pentru paza şcolii

Plata gardienilor din şcolile municipiului Paşcani, ar trebui să fie asigurată de către Primărie sau Inspectoratul Şcolar, nicidecum de către părinţi, aşa cum se întâmplă la acest moment. Asta este opinia unora dintre părinţii şi bunicii elevilor din Paşcani, cu care am stat de vorbă la orele amiezii, când au venit să-şi ia copiii de la şcoală.

Proiectul de hotărâre ce priveşte modificări la asigurarea pazei în instituţiile de învăţământ, a stârnit discuţii, atât în rândul elevilor mai mari, cât şi în rândul părinţilor, care se ocupă de toate cheltuielile prevăzute şi neprevăzute în viaţa de şcolar.

Majoritatea celor pe care i-am chestionat, sunt de părere că aceste cheltuieli ar trebui să fie în grija Primăriei, a Inspectoratului Şcolar, dar în niciun caz, a părinţilor.

  

“Având doi copii, trebuie să plătesc pentru amândoi, la clasă. Taxa este 11 lei pe semestru. Nu este neapărat o sumă mare, dar ar trebui plătită de şcoală. N-ar fi rău ca Primăria să se ocupe de aceste costuri. Cum am spus, suma nu este extraordinar de mare, dar ar fi mai bine fără

Nu sunt de acord ca paza să fie plătită de părinţi. Nu este în regulă. Şcolile aparţin de Primărie, deci care este concluzia?

Normal din partea Inspectoratului ar trebui să fie asigurată pază. Părinţii au destule obligaţii. Primăria ar putea, deasemnea, să plătească. Eu am nepoţi, şi la şcoală şi la grădiniţă. Ştiu că sunt costuri mari, comparativ cu salariile. Eu am lucrat ca educatoare

Dacă este pentru copiii noştri, plătim până la urmă, numai să fie păziţi.

Eu cred că Primăria ar trebui să o plătească. Acum o plătim noi, părinţii. Nu este normal. Învăţământul ar trebui să fie gratuit. Aşa cu primim manualele, la fel ar trebui să se întâmple şi cu plata gardienilor. Eu am un copil şi plătesc 5 lei pe semestru. Nu este o sumă mare, dar adunat la câţi copii sunt în şcoală…ce se face din banii ăştia?

Atâta timp cât învăţământul este gratuit, ar trebui ca taxa să fie plătită de Primărie, sau de Ministerul Educaţiei. Şi aşa mai este nevoie să cumpărăm culegeri, plus alte cheltuieli. Gardianul ar trebui să fie salariat undeva, la un moment dat să ia şi el o pensie de undeva”

Mâine, 21 octombrie, legislativul local este convocat în şedinţă extraordinară cu patru proiecte pe ordinea de zi, printre care şi cel care vizează schimbări în ceea ce priveşte securitatea în şcoli. Dacă va fi votat, începând de anul viitor, toate şcolile vor fi dotate cu sisteme video de monitorizare, iar gardienii vor fi plătiţi cu bani din bugetul local.

 

 

Related posts

Festivitate de premiere pentru elevii de la „Miron Costin” care au obținut rezultate meritorii la concursul SMART

Teona Gherasim

Perioadă decisivă pentru profesorii în prag de pensionare

Redacția

Rezultate deosebite obținute de elevii Colegiului Tehnic C.F. “Unirea” la concursurile școlare

Redacția
Încarcă...