RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Sistemul educațional – butoi cu pulbere! Va fi sau nu grevă înainte de evaluările scrise la Bacalaureat?!

Profesorii din preuniversitar nu vor mai intra în grevă generală săptămâna aceasta, așa cum se anunța în toată țara. Potrivit unui comunicat al Federației Sindicatului Învățământ Spiru Haret Iași, se pare că nu sunt întrunite condițiile legale pentru această formă de protest, în condițiile în care un referendum organizat în rândurile membrilor Federației a arătat că mai puțin de 50% susțin intrarea în greva generală.

 

 

  

 

Din păcate nu văd ce se mai poate schimba, cu toate că starea de spirit a oamenilor este la pământ, în sensul că sunt foarte revoltați. Una s-a discutat în campania electorală și alta s-a întâmplat. Din nou, educația este la coada clasamentului. Oamenii au avut mari așteptări de la noua guvernare și au fost duși cu minciuna.

Din păcate nu se poate face grevă. Pe legea dialogului social trebuie să avem cel puțin jumătate plus 1 pentru anumite forme de protest. Referendumul s-a desfășurat pe aproximativ 85% din totalul membrilor de sindicat ai organizației noastre și nu ajungem la nicio formă de protest peste 50%, a declarat Mirel Pristavu, președintele Sindicatului Învățământ Spiru Haret Iași.

Cu toate acestea, salariaţii din învăţământ rămân nemulţumiţi de legea salarizării şi de amânarea intrării în vigoare a măririlor de salarii.

“Probabil că s-a așternut și lehamitea, condiția materială a oamenilor nu permite plecarea într-o grevă generală. Se simte în schimb, o stare generală de nemulțumire. E un conflict la nivel național. Niciuna dintre cele două federații nu a întrunit un procent de peste 50% totalizând în cele 41 de județe ale țării, referendumul care s-a desfășurat până astăzi la ora 10.

Noi avem foarte aproape de 50% pentru greva generală, 57% greva de avertisment, pentru participarea la mitinguri 45,5%, pentru blocarea sfârșitului de an școlar, 30%. Asta este opțiunea colegilor noștri, și fără o opțiune de 70, 80% nu putem intra în grevă. Colegii noștri au ales să rămână la catedră”, a anunțat Mirel Pristavu.

Tot mai mulți nemulțumiți în sistemul educațional, de câțiva ani încoace. Dacă acum trei ani, la un referendum organizat de Federația Spiru Haret Iași, doar 2,73% dintre respondenți erau de acord să intre în grevă, acum, în 2017, procentul a crescut la aproape 50%.

“Vreau să remarc faptul că noi am avut o situație de genul acesta în urmă cu câțiva ani, când am făcut referendum. Dacă atunci, dorința de participare la grevă era de doar 2,73%, acum a crescut la aproape 50%. Tensiunile se acumulează și este foarte posibil ca în următorul an școlar să marșăm pe niște forme de protest care să blocheze întregul sistem educațional. Deocamdată suntem în situația să nu putem declanșa la nivel național, nicio formă de protest”, a concluzionat președintele Sindicatului Învățământ Spiru Haret Iași. 

 

 

 

 

Related posts

Colegiul ”Unirea”: O nouă tehnologie ce oferă o experiență interactivă și unică utilizatorului

Redacția

Micii matematicieni ai orașului au fost elogiați astăzi în cadrul proiectului „Super-Mate” (VIDEO)

Răzvan Grecu

Simulator auto pentru iubitorii de karting, la Clubul Copiilor

Redacția
Încarcă...