RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Sistemul de învăţământ îşi schimbă legea din nou. Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret”: „Statutul de cadru didactic este călcat în picioare, în momentul de faţă fiind ca o Cenuşăreasă a învăţământului românesc”

Învăţământul românesc ar putea avea o nouă lege până la finalul anului în curs. Statutul personalului didactic este componenta legislativă mult aşteptată de cadrele didactice din judeţ. Pe de altă parte, studenţii continuă protestele, deoarece nu au primit modificarea legislaţiei actuale. 

Patru ani au trecut de la adoptarea ultimei Legi a Educaţiei, perioadă în care aproape 100 de puncte au fost modificate prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, însă deja se pregăteşte o legislaţie pentru sistemul de învăţământ românesc. Actorii principali ai sistemului – personalul didactic, cel auxiliar, precum şi cel nedidactic, dar şi elevii, părinţii ori studenţii – au criticat în numeroase rânduri Legea Educaţiei nr.1/2011, adoptată prin asumarea răspunderii de Guvernul Boc. În urma unor întâlniri cu sindicatele din învăţământ, dar şi cu liderii studenţilor care protestează de aproximativ o săptămână, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a apreciat necesitatea elaborării unei noi legi, cu precizarea că aceasta ar trebui să fie „rezultatul unui larg consens”. „Pentru a corecta toate inechităţile e nevoie de o lege a educaţiei adoptată prin consens, nu prin asumarea răspunderii. (…) Termenul pe care l-am propus pentru promovarea acestei noi legi este finalul anului în curs”, a subliniat ministrul Cîmpeanu. În acest context, proiectele de lege aflate pe agenda Parlamentului vor fi transmise studenţilor, sindicatelor şi Consiliul Naţional al Rectorilor, astfel încât proiectul Legii Educaţiei să fie lansat oficial în dezbatere publică în luna iunie.

 Ce speră dascălii ieşeni de la noua lege

  

Sindicaliştii din învăţământul ieşean atrag atenţia asupra lipsurilor actualei legi a Educaţiei, amintind de pierderea statutului personalului didactic şi a drepturilor aferente acestuia. „Vrem o lege în care să fie foarte bine clarificate articolele, ceea ce reprezintă, de fapt, una dintre marile probleme ale celei actuale. În plus, noua lege trebuie să conţină o componentă specială privind statutul personalului didactic sau să fie elaborată o lege separată în acest sens. Astfel, aşteptăm repunerea pe plan legal a tuturor drepturilor care au fost tăiate, cum ar fi premiile de excelenţă, salariul de merit, distincţia Gheorghe Lazăr, diverse sporuri, care au fost câştigate în instanţă doar în unele situaţii”, a precizat Mirel Pristavu, liderul Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi. De asemenea, acesta subliniază o altă nemulţumire a cadrelor didactice – salarizarea, care ar putea fi rezolvată prin noua lege, încercându-se şi creşterea treptată a procentului din PIB acordat Educaţiei.

„Un punct important din viitoarea lege ar trebui să fie mişcarea personalului din şcoli, de care ar trebui să se ocupe doar Inspectoratul Şcolar Judeţean, nu şi instituţiile de învăţământ. Apoi, o atenţie deosebită trebuie acordată decontului de navetă şi, mai ales, reacordarea drepturilor prevăzute prin statutul personalului didactic. Nu trebuie să uităm, totuşi, că Legea 1/2011 nu a ţinut cont de drepturile angajaţilor din învăţământ”, completează Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.

 Protest studenţesc de aproape o săptămână

Studenţii din Iaşi protestează de miercuri, 6 mai, alături de colegii lor din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Galaţi, Oradea, Reşiţa şi Suceava. Totuşi, aceştia nu doresc o nouă lege, ci o modificare adusă acesteia, care le-ar rezolva principala revendicare – reacordarea dreptului pe care l-au de a participa în proporţie de 25% din totalul electoratului pentru alegerea rectorului. Astfel, tinerii sunt hotărâţi să continue acţiunea de protest, ocupând amfiteatre din universităţi. „Dezastrul din mediul universitar cauzat în principal de slaba finanţare a educaţiei şi faptul că în continuare studenţii nu au un cuvânt de spus în ceea ce priveşte cine va conduce universitatea timp de patru ani de zile, ne îndeamnă să recurgem la presiuni din ce în ce mai mari pentru ca vocea noastră să conteze realmente. La acest moment suntem 8 centre care protestează, vom fi şi mai mulţi şi vom recurge la acţiuni şi mai drastice dacă va fi nevoie”, susţine Cristi Popescu, Preşedinte ANOSR (Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România). 

 „Sunt discuţii, variantele fiind o lege a educaţiei pentru preuniversitar, o lege a învăţământului superior şi, separat, un statut al personalului didactic sau unitar – o lege pentru întreg sistemul de învăţământ, care să includă şi pre-universitarul şi universitarul şi statul personalului didactic. Este un element principal care va fi aflat în dezbatere publică”- Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

 „Statutul de cadru didactic este călcat în picioare, în momentul de faţă fiind ca o Cenuşăreasă a învăţământului românesc. După promulgarea legii, este foarte important să existe un termen pentru pregătirea sistemului de câteva luni măcar, dacă nu cinci ani, cum a fost în Finlanda” – Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi.

sursa ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, potrivit noii legi a Educației

Redacția

Festivitate de absolvire la Școala ”Iordache Cantacuzino”. Doi șefi de promoție (FOTO)

Oana Cordoneanu

Congresul Național al Profesorilor Economiști

Oana Cordoneanu
Încarcă...