RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Secretele elementului radioactiv promețiu, aflate după 80 de ani de la descoperire

Oamenii de știință au dezvăluit secretele unui element de pământuri rare, numit promețiu, la aproape opt decenii după descoperirea acestuia.

Promețiul este unul dintre cele 15 elemente din seria lantanidelor, situate în partea de jos a tabelului periodic. Cunoscute și sub denumirea de pământuri rare, aceste elemente prezintă o serie de proprietăți utile, cum ar fi magnetism puternic, și caracteristici optice neobișnuite, ceea ce le face deosebit de importante în dispozitivele electronice moderne.

„Sunt folosite în lasere; fac parte din ecranele smartphone-urilor. De asemenea, sunt folosite în magneții foarte puternici din turbinele eoliene și din vehiculele electrice”, a explicat Ilja Popovs, membru al echipei de cercetare și dezvoltare de la Laboratorul Național Oak Ridge (ORNL) și coautor al unui nou studiu publicat în revista Nature.

Secretele unui element de pământuri rare, elucidate după opt decenii

  

Promețiul, descoperit de oamenii de știință de la ORNL în 1945, are câteva aplicații minore în bateriile atomice și în diagnosticarea cancerului. Însă oamenii de știință au o înțelegere foarte limitată a chimiei acestui element, ceea ce împiedică utilizări mai extinse.

Studierea elementului radioactiv a reprezentat o provocare de decenii,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Casa Albă pregătește o întâlnire Biden-Xi în noiembrie în SUA

Redacția

România taxează drastic vânzarea creditelor neperformante. Cum se procedează în alte țări?

Redacția

Guvernul a aprobat un proiect de lege ce vizează intensificarea cooperării cu Departamentul pentru Securitate Internă al SUA

Redacția
Încarcă...