RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Seceta loveşte în buzunarele producătorilor şi ale clienţilor! Agricultor: “avem cât am udat” (Foto)

Sectorul agricol a avut mari pierderi în acest an din cauza secetei. Lispa precipitaţiilor a fost resimţită  din plin şi de producătorii agricoli din jurul Paşcaniului, care îşi vând marfa în pieţele din municipiul nostru.  Unii dintre ei, muncesc pământul de când se ştiu, s-au mai confruntat cu ani secetoşi, dar ca acum, parcă niciodată n-a fost.

 

 

  

Axinia Ivanov este o bătrână care vine zilnic în piaţă pentru a-şi vinde verdeţurile. Femeia ne-a spus clar, că are producţie, atât cât udă. Nimic mai puţin, nimic mai mult. A ieşit în pierdere de mai multe ori, dar anul acesta din cinci ari de fasole nu a scos nici măcar un kilogram. Porumbul s-a uscat şi el, cu toate că l-a arat, l-a prăşit şi a investit bani în îngrăşăminte.

“A fost secetă foarte mare. Dacă nu era fântâna să audăm, nu avem niciun bănuţ nici să plătim lumina, nici impozitul, nimic. Avem cât udăm, nimic mai mult. Am pus şi usturoi, şi ardei, puţin din toate, cât se poate lângă casă. Am pus cinci ari de fasole şi n-am luat nici un kilogram. Porumbul se usucă. A crescut un metru şi s-a uscat. Floarea soarelui nu mai face bob dacă nu plouă. De muncit, s-a muncit. S-a arat, s-a prăşit, s-au pus îngrăşăminte, tot ce trebuia ca să fie  recoltă. Din Brăteşti vin în fiecare zi. Au mai fost ani aşa secetoşi, dar parcă a mai plouat câte puţin. Nu am crescut preţurile”, ne-a spus Axinia Ivanov. 

La fel de grea este situaţia şi pentru Agafia Moroi, care este din Brăteşti, şi munceşte pământul de ani buni. Agricultura este o afacere de familie, în care bătrâna se implică cum poate mai bine. Ne-a povestit cât de multă muncă este în spatele unui kilogram de roşii, şi cum, stă în seră de cum vine seara şi până în zorii zilei.  Fântâna, iazul şi puţul pe care le au, nu dau suficientă apă cât să suplinească lipsa ploilor. Nu a crescut preţul legumelor, pentru că şi aşa, spune femeia, clienţii sunt  veşnic nemulţumiţi.

“Greu, tare greu cu producţia anul ăsta. Muncă, muncă şi iar muncă, dar cu apa e nenorocire. Când vine de plătit un metru de apă, îţi vine să te zgârii. Am fântână, am iaz, am puţ, şi tot nu-mi ajunge apa. Ziua lucrăm la câmp, şi noaptea de la 22.30, după ce se potolesc căldurile, intrăm la udat. Până dimineaţă, la 6.30, noi suntem în solarii pe câmp. Unde este odihna noastră? Şi când vin aici, oamenii ne critică, spun că-s mari preţurile, că nu sunt bune produsele. Câte şi mai câte. Preţurile sunt aceleaşi ca anul trecut. Trei lei kg de roşii, am şi la 4 lei, şi la 6 lei, şi la 2.50. După gusturi, şi după buzunarul omului. Este afacerea noastră de familie, de vreo şapte ani. Eu îi ajut mai mult la vânzare. A mai fost caniculă şi în alţi ani, dar mai venea şi câte o ploicică. Acum nimic. La porumb e jale. O să crească mult kg de porumb, dacă nu mai plouă deloc. Ei au crescut, dar rădăcinile sunt uscate”, ne-a spus  Agafia Moroi.

Agricultorii speră că şi puţina marfă cu care vin la piaţă o vor vinde la preţuri rezonabile pentru a-si acoperi investiţiile. Mulţi se tem însă că dacă ţin prea mult de preţ, vor rămâne cu produsele pe mese şi li se vor strica. Astfel că, producătorii care mizau pe un venit bun la finalul verii vor fi bucuroşi dacă măcar îşi vor scoate investiţiile făcute în acest an.

 

 

Related posts

Echipa “Românii au talent” vine la Paşcani! Află când sunt preselecţiile

Ema Roman

Facebook ar urma să-şi schimbe numele în curând

Redacția

Unii preoţi din județ au strâns semnături pentru căsătoria doar între bărbat şi femeie

Redacția
Încarcă...