RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

“Sărutul”, celebra sculptură a lui Brâncuși, nu va părăsi Cimitirul Montparnasse. Opera a fost clasată monument istoric

Sculptura „Sărutul/ Le Baiser” de Constantin Brâncuşi, din Cimitirul Montparnasse din Paris, a fost clasată monument istoric şi nu va ajunge în Rusia, decizie care pune capăt luptei în instanţă dintre moştenitorii Tatianei Rachevskaia şi statul francez, informează News.ro citând Le Figaro.

Descendenţii exilatei ruse, decedată în 1910, cereau statului francez să poată dispune de operă şi să o vândă. În timp ce dosarul era deschis de zece ani, decizia a fost dată pe 2 iulie şi fără apel. Sculptura, ridicată pe mormântul Tatianei Rachevskaïa acum un secol, nu va părăsi Cimitirul Montparnasse.

Cazul a început în 2005 atunci când Guillaume Duhamel, negustor de artă din Paris, se interesează de această operă a lui Constantin Brâncuşi.

Comandată de logodnicul ei pentru suma modică de 200 de franci în 1910 unui artist, pe atunci necunoscut marelui public, lucrarea „Sărutul” a fost aşezată pe mormântul Tatianei Rachewskaia, rusoaică exilată în vârstă de 23 de ani. În acelaşi timp cu renumele creatorului ei, valoarea sculpturii a crescut în timp. Până în punctul în care un expert anonim a estimat-o recent între 40 şi 50 de milioane de euro.

  

De aceea Guillaume Duhamel i-a găsit şi i-a contactat pe moştenitorii defunctei.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Doi primari și un viceprimar liberali din județul Iași au trecut la PSD împreună cu consilierii locali

Redacția

Românii continuă să se întoarcă acasă. Peste 22.000 de oameni au intrat în țară, în ultimele 24 de ore

Redacția

UE va furniza Ucrainei transformatoare și generatoare de curent / Asistența va fi livrată din Lituania, Letonia și din stocurile de urgență găzduite de România

Redacția
Încarcă...