RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Săpături arheologice în zona Palatului “Cantacuzino”. Specialiștii caută galeriile, care pot apărea!

Lucrările de prospecțiuni arheologice în zona Palatului “Cantacuzino” sunt în plină desfășurare. Un cercetător științific, ajutat de trei angajaţi de la Gospodăria Comunală, sapă de mai bine de două săptămâni de zile în zona obiectivului. Există posibilitatea să se descopere galerii, dacă se ține cont de arhitectura zonei, potrivit specialistului.  

 

  

Săpăturile sunt realizate etapă cu etapă, conform celor precizate de specialistul care monitorizează lucrările.

”Efectuăm prima etapă din cercetările  arheologice preventive, care conform legii se execută la intervenția a orice monument cuprins în lista monumentelor istorice. Este un proiect european de restaurare a ceea ce Pașcaniul are prea puțin, și anume o instituție de cultură. care se vrea una muzeală, până la urmă. Scopul nostru este de a verifica potențialul arheologic al zonei din jurul palatului, și de a pune în valoare eventualele rămășițe arhitectonice medievale târzii, care ar putea fi identificate în urma acestor cercetări. Proiectul merge în mai multe faze, prin care dorim să controlăm întreaga zonă din jurul palatului, am început cu partea sud-estică”, ne-a declarat Dan Aparaschivei, cercetător științific la Institutul de Arheologie din Iași, al Academiei Române.

După această primă etapă, săpăturile se vor muta către o nouă zonă din vecinătatea obiectivului situată spre notariat și stația de Ambulanță.

“Vom continua, în urma scanărilor pe care le-am făcut, cu o secțiune mai în spate, apoi cealaltă parte din nordul palatului, astfel încât ceea ce spune tradiția că ar exista în jurul acestui palat, respectiv hrube, galerii, dacă ele există, vor fi cu siguranță găsite. Însă suntem într-o fază incipientă a săpăturilor, săpăm de două săptămâni, cu mici întreruperi. Am executat această secțiune care este deocamdată insuficientă, însă putem spera la existența unor astfel de galerii, având în vedere paralele cu astfel de monumente, în special în Iași. Conform normelor și metodologiei arheologice, săpăm până în zona în care intervenția nu mai este posibilă, nu se mai văd astfel de urme. Mai putem continua cercetarea în secțiunea aceasta până dăm de ceva cert, concludent”, mai spune cercetătorul.

Probabilitatea de a fi desoperite galerii sau alte forme de tranzit există, dacă se ține cont de arhitectura construcției, în raport cu alte construcții similare. Administrația locală a obținut finanțare pentru modernizare Palatului Cantacuzino. Aceste studii arheologice sunt obligatorii în vederea demarării investiției.

 

Related posts

Cadou refuzat în prag de ”Ziua Copilului”! Pantazi nu mai cumpără tablete pentru copii. Programul guvernamental este mai sigur!

Marius Parteni

Îndepărtarea gheții și zăpezii se face cu grijă pe zona vale, datorită lucrărilor din bani europeni. Sunt însă și incidente!

Ema Roman

Situație incredibilă la Cantina Socială Pașcani. Șeful instituției a renunțat să readucă în discuție problemele grave, pentru a nu părea penibil

Marius Parteni
Încarcă...