RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Renault și Rusia, o relație foarte complicată – De ce constructorul auto este tăcut și de ce rămâne ”captiv” unei înțelegeri parafate cu Putin

În 2007, Vladimir Putin, care atunci era premier al Rusiei, își dădea acordul ca grupul Renault să preia 25% din acțiunile cunoscutei companii ce produce mașinile Lada. Renault era condusă de Carlos Ghosn, celebru pentru capacitatea de a salva companii în derivă, iar Lada era o companie care avea nevoie de ajutor urgent. Afacerea de atunci a fost bună pentru Renault, dar în prezent se dovedește extrem de nefericită, iar Renault a păstrat tăcerea în aceste zile, când zeci de mari companii au anunțat că se retrag din Rusia.

O fabrica Renault in RusiaFoto: Renault

Un moment istoric girat de Putin

  

În 2008, Groupe Renault prelua oficial 25% din AvtoVAZ (compania care produce mașinile Lada), pentru un miliard de dolari. Lada era în mare criză, iar cota ei de piață scăzuse de la 80% în 1992, la 28%. Mașinile nu erau fiabile, iar clienții preferau mărcile străine Renault, Kia, Chevrolet sau Hyundai. Lada fusese ”căpușată”, managementul era execrabil și numărul de angajați era uriaș raportat la producție.

Obiectivul era clar: Lada trebuia ”împrospătată”, iar Renault deja începuse modernizarea Dacia, cu care dovedise că lucrurile pot merge bine.

Renault avea o prezență firavă pe piața rusă și preluarea unui constructor auto care deține una dintre cele mai mari uzine din lume era o ocazie excelentă de a obține pe viitor profituri importante.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

VIDEO 7 mașini electrice finaliste la Best Electric Car in Romania, editia 2023. Publicul poate vota

Redacția

Danemarca invită operatorul gazoductului Nord Stream 2 să ajute la recuperarea unui obiect găsit în apropierea singurei conducte de gaz rămase intacte sub Marea Baltică

Redacția

Gică Hagi și secretul titlului surprinzător câștigat de Farul Constanța

Redacția
Încarcă...