NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Profesori păşcăneni la Auschwitz (FOTO)

Un grup de 16 profesori de la Colegiul Tehnic de Căi Ferate ,,Unirea” Paşcani, s-au aflat pe 14 iunie 2012 în Polonia, la Oswieçim (Auschwitz în limba germană, la  aprox. 60 km vest de Cracovia).  Profesorii păşcăneni au vizitat renumitul lagăr nazist de concentrare şi exterminare care a funcţionat aici între aprilie 1940 şi ianuarie 1945, într-o zi cu mare semnificaţie pentru poporul polonez. Pe 14 iunie 1940 a ajuns în acest lagăr de tristă amintire,  primul transport de prizonieri. 

Erau  prizonieri politici de origine poloneză. De aceea, în fiecare an, se organizează pe 14 iunie în fostul lagăr, astăzi Muzeu al Holocaustului, acţiuni comemorative în amintirea celor care au suferit şi şi-au pierdut viaţa aici. Ne-au impresionat profund şi pe noi, cei câţiva supravieţuitori ai Holocaustului care au fost prezenţi la comemorarea din acest an.

Am pătruns, cu pietate, pe celebra poartă de fier a Auschwitz-ului, deasupra căreia se află şi astăzi inscripţia cinică: ,,Arbeit Macht Frei!”( ,,Munca te eliberează!”). În faţa noastră am văzut mai multe şiruri de clădiri aranjate în linie dreaptă, cu subsol, parter şi un etaj, construite din cărămidă roşie cu migala aceea tipic germană. Ghidul ne spune că germanii au construit la Auschwitz un adevărat concern al morţii, cu următoarea organizare: Auschwitz I, lagărul matcă, central; aici se afla administraţia întregului concern, centrala unităţilor sale de Gestapo, întreprinderile economice şi fabricile de armament care lucrau pentru armata germană; avea în subordine un sistem de 39 de lagăre de concentrare; Auschwitz II, în pădurea de la Birkenau, lagăr de exterminare, cu patru mari crematorii; Auschwitz III, numit şi Monowitz, lagăr industrial. Rudolf Höss, comandantul lagărului timp de trei ani , a declarat la procesul de la Nürnberg că au ajuns în acel infern, 2,5 – 3 milioane de oameni.

  

Auschwitz şi-a câştigat ,,renumele” datorită faptului că aici deportaţii mureau prea repede. Ne-au rămas în minte multele fotografii de femei şi bărbaţi aflate pe pereţii coridorului  uneia dintre clădirile vizitate. Pe fiecare fotografie se poate citi data intrării în lagăr şi data morţii.

Advertisements

Am aflat că în complexul de la Auschwitz naziştii au ucis circa 1 300 000 de oameni din care: 1 100 000 evrei, 140 000 – 150 000 polonezi, 23 000 rromi(gypsies), 15 000 prizonieri de război sovietici, 25 000 prizonieri de alte etnii. Deţinuţii de la Auschwitz nu aveau nume, ci un număr. Nu erau oameni, ci numere.

Ghidul ne-a condus prin mai multe clădiri unde sunt organizate diferite expoziţii. Toate clădirile aveau mai multe intrări şi un coridor lung. Din coridor se intra în încăperi, în stânga şi în dreapta. Deportaţii şi prizonierii stăteau pe paie sau saltele foarte subţiri, unul lângă altul, pentru a încăpea cât mai mulţi. Nu exista nici un fel de mobilier. Condiţiile erau cu adevărat inumane şi aşa se explică faptul că deportaţii nu puteau rezista prea mult aici.

 În alte clădiri vizitate am văzut diorame, vitrine, cu obiecte care au aparţinut deţinuţilor morţi aici. Am aflat în faţa unei diorame cu  două tone de păr uman, că acesta era folosit de nazişti pentru a ţese pânză, covoraşe şi chiar uniforme. Mai sunt munti de pantofi, ochelari şi rame de ochelari, haine de femei sau de copii, oale, ligheane, perii si periute de dinti, geamantane cu numele proprietarului. Totul era sortat si reciclat de nemţi. Se trimitea in Germania tot ceea ce putea fi refolosit.  Nu lipseşte renumitul Zyklon B, gazul toxic sub formă de granule care în contact cu aerul se sparg şi produc gazele mortale. Era folosit pentru uciderea rapidă a deportaţilor, în special evrei, care nu erau buni de muncă: femei şi bărbaţi slăbiţi, bolnavi, bătrâni, copii sub 14 ani ş. a..

Am trecut prin beciurile cu celule pentru torturi unde era cald şi un aer sufocant şi ne-am dat seama de suferinţa celor care au fost aduşi acolo. Am văzut stâlpii la care erau legaţi prizonierii în aşa fel încât să nu ajungă cu picioarele pe pământ, precum şi zidul unde aveau loc execuţiile şi unde se află în permanenţă flori proaspete. La final am văzut camerele de gazare şi crematoriu (reconstruit, pentru că naziştii au distrus cele două crematorii din Auschiwitz I înainte de a pleca). În camera de gazare oamenii erau ucişi cu Zyklon B. Alături se aflau două cuptoare pentru arderea cadavrelor.

La mică distanţă de Auschwitz I (care avea o capacitate de 20 000 deportaţi) se afla lagărul mare, Auschwitz II-Birkenau, unde a fost grosul deportaţilor şi a genocidului (capacitate, 100 000 de oameni). Aici naziştii au construit patru crematorii mari unde puteau fi gazaţi şi arşi câte 20 000 de persoane zilnic. Din acest imens lagăr au rămas în urma distrugerii anterioare retragerii germane puţine lucruri – câteva barăci, şinele de tren şi clădirea de cărămidă a porţii de intrare.Dar, dacă asculţi cu atenţie, poţi auzi ţipetele şi urletele cutremurătoare din imensele hale ale crematoriilor de la Birkenau-Auschwitz, atunci când, cei aflaţi acolo, având singura vină că s-au născut evrei, îşi dădeau seama că prin cilindri din tablă perforată nu vine apa, ci se rostogolesc granule care în contact cu aerul produc gaze mortale.

Este imposibil de descris sentimentele pe care ţi le provoacă vizitarea acestui fost lagăr. Fiecare vizitator al muzeului trece prin diferite stări emoţionale, are anumite sentimente. Nu poţi înţelege cum, un popor care i-a dat lumii pe Bach, Wagner, Göthe, a putut, prin adepţii nazismului, să comită asemenea atrocităţi. O vizită la Auschwitz este o experienţă care te marchează pentru totdeauna.

La Auschwitz – Birkenau n-au fost umiliţi, schingiuiţi şi exterminaţi numai evrei. Acolo a fost umilit, batjocorit Omul. Acolo a fost călcată în picioare demnitatea umană. Acest adevăr trebuie să fie cunoscut şi înţeles mai ales de tânăra generaţie. Auschwitz este o dură lecţie de istorie.

Advertisements

                                                                               în numele  colegilor profund impresionaţi,

                                                                                            prof. Cojocariu Felicia

Advertisements
Advertisements

Related posts

De Ziua Unirii Principatelor Române, „Trenul Unirii” va face legătura între București și Iași

Redacția

Vrei să pictezi pe vase ceramice? Înscrie-te la atelierul de la Casa de Cultură

Diana Marcu

Neamț: Zăpadă de un metru și copaci căzuți pe traseele din masivul Ceahlău

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site