NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Primul an după infarct: ce trebuie să faci şi ce nu

În primul an după primul infarct, aproximativ 20% dintre bolnavi suferă un al doilea eveniment cardiovascular, care le ameninţă viaţa mai mult decât primul. Ce avem de făcut în această nefericită situaţie?

 

  

La fiecare jumătate de oră, un român suferă un infarct. Aceasta este concluzia Socie­tăţii Române de Cardiologie. De asemenea, în ultimii ani, bolile cardiovasculare, care pot culmina cu un infarct, au reprezentat principala cauză de deces peste tot în lume, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Nici România nu s-a abătut de la această statistică, întrucât, în anul 2018, jumătate dintre persoanele decedate la nivel naţional, adică 149.343, au suferit de o afecţiune a inimii.

Medicii specialişti atrag atenţia, printr-o comunicare de pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, asupra fapului că, în primul an după primul infarct, aproximativ 20% dintre bolnavi suferă un al doilea eveniment cardiovascular, care le ameninţă viaţa mai mult decât primul.

Deşi riscul persistă şi după primul an, în primele 12 luni de la primul incident, şansele de a face un al doilea infarct sau un accident vascular cerebral care ar putea duce chiar şi la deces sunt ridicate.

Doctorii cardiologi spun însă că acest lucru poate fi evitat, prin respectarea câtorva reguli simple. Bolnavul trebuie să urmeze cu stricteţe directivele medicilor, să ia tratamentul aşa cum a fost îndrumat, să meargă periodic la control pentru a-i fi urmărită evoluţia, să aibă un stil de viaţă sănătos şi să nu întrerupă, în niciun caz, tratamentul.

Te simţi bine? Eşti tot în pericol!

„În primele 12 luni după infarct aveţi riscul cel mai mare de a suferi un alt eveniment cardiovascular precum infarct, AVC, sau chiar deces. Riscul persistă şi după un an, dar există soluţii care să diminueze mult acest pericol. Se recomandă să urmaţi tratamentul antiagregant plachetar aşa cum a fost recomandat de medicul cardiolog şi să mergeţi cu regularitate la control, să mergeţi periodic la medicul de familie pentru urmărirea evoluţiei bolii şi pentru reţetă lunară, să nu întrerupeţi tratamentul fără acordul medicului cardiolog, căci întreruperea creşte riscul unui alt eveniment, şi să urmaţi un stil de viaţă sănătos“, precizează specialiştii.

Doctorii spun că, în cazul medicamentelor, este estenţial ca persoana care a suferit un infarct să respecte toate detaliile legat de dozaj, perioada din zi când trebuie luat tratamentul şi durata acestuia.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Un bărbat cu tulburări psihice, a fost transportat cu poliția la Spitalul de Psihiatrie Socola

Teona Gherasim

Analizele pentru depistarea hepatitei B și C vor fi gratuite, începând de luna viitoare

Redacția

Activitate suspendată pentru restaurante și localuri publice. Măsura, aplicată și sălilor de sport, de jocuri, saloanelor de frumusețe

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site