RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primăria va plăti 700.000 de lei către Eco Salubritatea din cauza taxei de salubrizare pentru anul 2018!

Taxa de salubrizare aplicată anul trecut a fost una extrem de ridicată și a împovărat financiar familiile cu mai mult de doi membri din municipiu. Cu toate acestea, conducerea Primăriei nu a reușit să acopere din acești bani costurile cu transportul gunoiului la groapa ecologică de la Țuțora.

 

  

Administratorul public al municipiului, Gică Zanet, a anunțat la finalul lunii trecute, aleșii locali că trebuie să achite din bugetul local 700.000 de lei pentru a acoperi cheltuielile cu salubrizarea municipiului pentru anul 2018.

Anunțul de atunci s-a concretizat acum cu un proiect de hotărâre ce va fi discutat în regim de urgență, în ședința extraordinară ce va avea loc  săptămâna viitoare.

Al doilea proiect pe ordinea de zi este acela de alocare a unei sume de bani din partea Consiliul Local către SC Eco Salubritate SA, aceștia au probleme cu factura privind plata la Iași către Eco Salubris Iași la depozitarea gunoiului acolo. De asta vor să primească un sprijin din partea administrației locale pentru a reuși să plătească această factură”, a confirmat Cristian Menegon, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Advertisements

Conform explicațiilor lui Zanet, în 2018 s-au transportat la Iași 8.422 de tone de deșeuri, dintre care 1.900 provenit de la persoanele juridice. Din calculele prezentate, a reieșit că de la cetățeni s-au strâns, din taxa de salubrizare, aproximativ 2.300.000 lei, în timp ce costurile de transport au fost de 3 milioane  lei. În opinia administratorului public, persoanele juridice sunt cele care au produs paguba de 700.000  lei la bugetul local.

„Domnilor consilieri, dacă îmi permiteți să vă dau o situație exactă la ce s-a întâmplat la Eco Salubritate anul trecut din taxa de salubrizare pe persoane fizice și deșeurile ridicate de la persoanele juridice. Am aici fiecare factură, fiecare transport făcut la Salubris Iași, am cantitatea totală care a fost în anul 2018. Volumul total în tone care a fost dus la Iași a fost 8422 de tone. Din acestea avem cantitatea confirmată de persoanele juridice, 1.900 de tone, și cantitatea de deșeuri de la piață și cea care rămâne de la populație. Înmulțind această cantitate cu taxa pentru populație, valoarea aproximativă a deșeurilor generate de populație este de 3 milioane de lei. Conform situației date de la Finanțele Publice Locale, au depus declarații 20.800 de persoane. Mai sunt aproximativ 1.4000 de persoane care nu au depus declarații. S-au strâns 2.300.000 de lei. Diferența de 700.000 de lei trebuie plătită de Consiliul Local. Deci avem deșeuri provenite din altă sursă, putem bănui că e de la persoanele juridice. Ăsta este gunoiul ridicat de pe raza municipiului Pașcani”, a explicat pe 31 ianuarie, Gică Zanet, administratorul public al municipiului.

Dacă municipalitatea nu va plăti acești bani, operatorul Eco Salubritate nu va avea bani pentru a achita datoriile pe care le are la depozitul de deșeuri de la Țuțora.

Related posts

Cetățenii din „Dallas” cer primarului străzi, trotuare și investiții în rețele de apă-canal

Teona Gherasim

Reabilitarea drumului Târgu Frumos – Botoșani, amânată. CNAIR a anulat licitația

Redacția

Primări Pașcani “prinsă” în hora finanțărilor! Funcționarii invitați să fie înțelegători

Marius Parteni
Încarcă...