NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Consilierii păşcăneni riscă să fie acuzaţi pentru favorizarea infractorului, după ce nu s-au constituit parte civilă în dosarul datoriei firmei primarului

Membrii legislativului din Paşcani care nu au votat vineri, 24 aprilie, ca instituţia pe care o reprezintă să se constituie parte civilă în cazul prejudiciului calculat de DNA Iaşi în dosarul AgroComplex Lunca SA, au mari şanse să devină inculpaţi. În ţară mai există, cel puţin două cazuri similare: Buzău şi Ploieşti.

 Refuzul consilierilor de a da curs cererii DNA Iaşi cu privire la constituirea Consiliului Local ca parte civilă în dosarul „AgroComplex” şi aprobarea unui proiect prin care executivul va angaja un avocat care să le spună dacă trebuie să se constituie parte civilă, poate reprezenta o faptă penală. Conform noului Cod de Procedură Penală, în asemenea situaţii Consiliul Local este obligat să se constituie parte civilă, în nici un caz nu este o opţiune a membrilor acestuia. De altfel, în şedinţa de vineri nimeni nu fost informat cu privire la această obligativitate. Consilierii locali riscă să fie cercetaţi pentru abuz în serviciu, în sensul că încalcă obligaţia legală de a proteja patrimoniul unităţii.

17 consilieri locali din Paşcani au votat pentru angajarea unui avocat, în loc ca municipalitatea să se constituie parte civilă. Vasile Anton a lipsit de la şedinţă, în timp ce Vasile Pleşca a părăsit sala după ce a demisionat. 

La Buzău, primarul Constantin Boşcodeală a fost trimis în judecată pentru că, în perioada 2002–2008, ar fi finanțat ilegal activitatea sportivă a clubului Gloria Buzău, că a dat, fără drept, în folosință gratuită stadionul și că a pus la dispoziție terenuri din apropierea bazei sportive pentru privați, ocolind prevederile legii. Procu­rorii au concluzionat că, astfel, s-ar fi adus un prejudiciu bugetului local de aproape 1,6 milioane lei. Consilierii buzoieni au respins în primă fază să se constiutie parte civilă, însă mai apoi au făcut-o de frica consecințelor. Primarul Boşcodeală a fost condamnat de prima instanţă de judecată cu cinci ani de închisoare cu executare.

La Ploieşti, fostul primar Iulian Bădescu este cercatat într-un dosar de corupţie, iar prejudiciul stabilit de DNA este de opt milioane lei. 

„Conform anchetatorilor, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieştiului şi ordonator principal de credite, a semnat, în 21 ianuarie 2013, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară „Lupii Galbeni 2012″ Ploieşti, iar în 28 iunie 2013 a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare şi a dispus plata sumei de 8.000.000 lei, în trei tranşe, către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală”, scrie mediafax.ro în data de 7 aprilie 2015.

Şi aici consilierii au refuzat în primă fază să se constituie parte civilă, dar ulterior au revenit şi într-o şedinţă extraordinară au aprobat proiectul, după ce DNA Ploieşti a revenit cu adresă.

Precizăm că, indiferent de situaţie, dacă Consiliul Local se constituie parte civilă, acest demers al consilierilor nu presupune o recunoaştere a unor fapte comise care fac obiectul unor dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată. Ultimul cuvânt îl are completul care va judeca dosarul. În cazul de faţă AgroComplex Lunca, cel în care DNA Iaşi a stabilit un prejudiciu de 2,1 milioane lei. 

Cum însă pentru a se ajunge la instanță Consiliul Local trebuie să indice prejudiciul adus bugetului local, orice tergiversare va fi privită de procurorii DNA ca o favorizare a infractorului, faptă prevăzută la articolul 269 din Noul Cod de Procedură Penală și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă.

NewsPascani.com a solicitat punctul de vedere al unui specialist în drept penal. Conform acestuia, aleșii locali ar trebui să revină asupra hotărârii adoptate vineri și să solicite directorului economic al municipalității să indice ce sumă datorează în acest moment AgroComplex Lunca Pașcani și să o indice drept prejudiciu procurorilor DNA.

Menționăm, că legislativul local s-a constituit parte civilă pe aceeași speță solicitând AgroComplex Lunca Pașcani plata sumei de 2,5 milioane de lei. Cazul este pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și are termen în luna ianuarie a anului 2016. Conform, procedurilor cauza civilă se suspendă până la definitivarea celei penale.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements
Loading...

Related posts

Coşmarul păşcănenilor continuă! Au fost reluate debranşările de la sistemul de alimentare cu apă

Ema Roman

Bani europeni pentru un proiect de dezvoltare a infrastructurii de apa si canalizare

Redacția

Primarul Paşcaniului caută secretar. Iată persoanele întrebate dacă vor locul lui Mircea Zuzan

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site