RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Preţurile la RCA vor fi îngheţate în următoarele şase luni

Guvernul a adoptat, mierciuri, Ordonanţa de Urgenţă privind RCA, prin care preţul poliţelor este îngheţat pentru următoarele şase luni şi care rezolvă o serie de nemulţumiri ale transportatorilor şi şoferilor privind creşterea preţurilor în acest domeniu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu. 

 

Potrivit lui Liviu Iolu, Ordonanţa a fost aprobată în forma anunţată miercuri de către premierul Dacian Cioloş şi cuprinde solicitările transportatorilor, aşa cum au reieşit în discuţiile din ultimele zile. Patru dintre şase patronate ale transportatorilor rutieri susţin că ar putea să nu mai renunţe la protestul de joi, aşa cum anunţaseră anterior, motivând decizia prin faptul că există suspiciuni că Guvernul ar fi îngheţat, prin Ordonanţa de Urgenţă adoptată miercuri, tarifele asigurărilor auto obligatorii (RCA) la niveluri prea mari faţă de cele solicitate de către transportatori. Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat, la începtului şedinţei de Guvern de miercuri în care urmează să fie adoptată OUG privind poliţele RCA, că actul normativ va rezolva problema poliţelor de asigurare auto pe termen mediu şi lung dând Autorităţii de Supraveghere Financiară cadrul juridic pentru o nouă modalitate de calcul a costului asigurării.

  

”După mai multe luni de discuţii avute cu ASF, cu asiguratorii şi cu transportatorii, am ajuns la concluzia că soluţia cea mai bună şi mai rapidă de a rezolva problema este o propunere de OUG ce include foarte multe propuneri ale transportatorilor, 12 din 14. Există şi un proiect de lege la Parlament din mai sau aprilie. Din păcate, proiectul nu a fost încă adoptat şi acum este responsabilitatea Guvernului să adopte proiectul de OUG petru a evita blocarea drumurilor din România”, a spus premierul Cioloş. El a spus că nemulţumirile transportatorilor au fost generate de lipsa de transparenţă şi claritate în domeniul asigurărilor, precum şi de falimentul unor companii din domeniu. ”Vrem să rezolvăm problema şi să dăm cadrul juridic pentru ASF ca să poată să facă acest lucru. În proiect sunt prevăzute lucruri care duc la mai multă transparenţă şi claritate privind modul de calculare a acestor prime, iar poliţele pot fi încheiate şi pe o lună, contractul RCA poate fi suspendat pe durata cât vehiculul este imobilizat,  există şi posibilitatea de a asigura compensarea directă”, a menţionat Cioloş câteva din modificările propuse.

Lor li se adaugă şi obligativitatea ca asiguratorii să precizeze, la solicitarea asiguratului, modul de calcul al poliţei, iar asiguratorii vor plăti penalităţi dacă întârzie plata la termen a depăgubirii. ”Acest nou cadru sperăm să rezolvăm problema pe termne mediu şi lung. Pentru a o rezolva şi pe termen scurt, la propunerea trasnportatorilor şi după consultări cu Consiliul Concurenţei, vom veni şi cu propunerea de a îngheţa preţul poliţelor pe o durată de 6 luni”, a spus Cioloş adăugând că noul că Ordonanţa reprezintă  ”un nou cadru normativ care să asigure mai multă claritate, transparenţă şi echitate în modul de calculare a primelor”. Vicepremerii Costin Borc şi Vasile Dâncu s-au întâlnit, miercuri dimineaţă cu reprezentanţi ai transportatorilor auto cu care au convenit ca preţul poliţelor RCA să fie îngheţat pentru următoarele şase luni. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Senatul a majorat plafonul pentru ajutoarele din HORECA la 1,8 milioane euro

Redacția

Noi reguli pentru piaţa construcţiilor: Toate clădirile ce vor fi construite din 2021 trebuie să aibă consum energetic aproape zero

Redacția

Heiuș, șeful ANAF: Doi nemernici, că nu-i pot numi inspectori Antifraudă, au amendat 4 țărani cu câte 30.000 de lei / Îmi e rușine că asemenea oameni lucrează în ANAF

Redacția
Încarcă...