RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Premieră după un grav accident: rinichi transplantat între doi copilaşi, de 7 şi 5 ani

Părinţii micuţului accidentat, intrat de ieri noapte în moarte clinică, au fost de acord cu donarea organelor. S-au prelevat ficatul, rinichii şi cornea. Unul din rinichi a ajuns la un copil de 5 ani, care făceea dializă de la naştere, de trei ori pe săptămână. Băiatul de 7 ani a fost lovit de maşină pe bulevardul Poitiers, când traversa prin loc nepermis.

 

  

Familia băiatului de şapte ani accidentat în urmă cu o săptămână pe bulevardul Poitiers a făcut un gest nobil: părinţii copilului au fost de acord să-i doneze organele micuţului decedat, şi să salveze astfel vieţile unor bolnavi care au nevoie de transplant. Băiatul din Iaşi, care a fost internat în stare gravă la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ miercuri, 1 noiembrie, şi-a pierdut viaţa la o săptămână de la accidentul rutier în care a fost implicat. Copilul a fost declarat în moarte cerebrală alaltăieri, iar în cursul nopţii o echipă de medici a prelevat rinichii, ficatul şi corneea donatorului.

Prelevarea a fost posibilă după ce, în prealabil, părinţii băiatului au acceptat să-i doneze organele. „S-au prelevat ficatul, rinichii şi corneea de la un copil de şapte ani care a suferit un accident rutier. Nu s-au putut preleva şi celelalte organe din cauza traumatismelor suferite de pacient“, a arătat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatoarea Centrului Regional de Transplant Iaşi. În clinicile din Iaşi acreditate pentru transplant au rămas un rinichi şi corneea donatorului. Cel de-al doilea rinichi şi ficatul au fost transportate în clinici din Bucureşti.

„Ficatul a fost trimis la Bucureşti pentru că la Iaşi nu există listă de aşteptare pentru primitori copii“, a explicat dr. Neagu. Medicii pediatri au fost sceptici vizavi de evoluţia stării de sănătate a băiatului încă de la internare. Potrivit specialiştilor, copilul a fost supravegheat pe parcursul internării în secţia ATI, în comă. Rinichiul recoltat de la copilul de 7 ani a fost transplantat unui alt copil, băiat, de 5 ani, aflat în evidenţa secţiei de nefrologie pediatrică de la Spitalul de Copii Sf Maria din Iaşi, şi care făcea dializă din prima săptămână de viaţă, câte trei şedinţe de dializă pe săptămâna. La nivel naţional este extrem de rar transplantul la copii cu vârstă atât de mică. În total, la nivel naţional au fost efectuate doar patru intervenţii de transplant la copii cu vârstă mai mică de 5 ani.La Iaşi, este primul transplant efectuat unui copil cu o vârstă atât de mică. Băiatul de şapte ani de la care s-au prelevat organele noaptea trecută s-a accidentat grav după ce a traversat strada prin loc nepermis. Evenimentul rutier s-a produs pe bulevardul Poitiers, în dreptul sediului companiei Continental.

COMUNICAT DE PRESA: Istoric transplant renal la Iasi

 Programul de transplant renal din cadrul Spitalului “Dr C I Parhon” Iaşi a debutat în anul 2000, până în prezent fiind efectuate 200 de intervenţii de transplant renal în Centrul Iaşi. Până în anul 2006 s-au efectuat doar intervenţii de transplant renal de la donator viu, începând cu anul 2006 fiind efectuate atât intervenţii de la donator viu cât şi de la donator aflat în moarte cerebrală.Din acest punct de vedere la analiza datelor legate de evoluţia pacienţilor urmăriţi în Centrul de Transplant Renal Iaşi (aproximativ 460 de pacienti), la 1 an de urmărire avem raportată o supravieţuire de 99.3% iar analiza pe toată perioada de urmărire obiectivează o supravieţuire de 99.7%. Aceste rezultate sunt superioare rezultatelor din foarte multe centre din Europa. Media europeană fiind de 95% în cazul analizei supravieţuirii la un an şi aproximativ 90% la 3-5 ani. În România, rata de supravieţurire a fost în aceşti 20 de ani de 85 la sută, în timp ce mortalitatea prin dializă a fost de 10 la sută pe an.

Număr interventii de anul acesta: Până în prezent, în decursul anului 2017 s-au efectuat 17 intervenţii de transplant renal în cadrul spitalului. Din cele 17 intervenţii, 8 intervenţii au fost realizate de la donator cadaveric. Intervenţia de astăzi este interveneţia cu numărul 200.

Lista de aşteptare: Numărul de pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare este în continuă schimbare, fiind introduşi pe aceasta listă permanent pacienţi care sunt incluşi în programul de dializă cronică şi temporar sau definitv pot fi excluşi de pe lista de aşteptare pacienţi care au dezvoltat complicaţii ce fac opreraţia de transplant imposibilă sau au complicaţii infecţioase, neoplazice ce contraindică transplantul renal pentru o perioadă determinată. Fără a putea preciza o cifră exactă din cauza motivelor explicate mai sus există un număr de aproximativ 250 de pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare.

Primitor : Rinichiul recoltat de la copilul de 7 ani a fost transplantat unui alt copil, băiat, de 5 ani, aflat în evidenţa secţiei de nefrologie pediatrică de la Spitalul de copii Sf Maria din Iaşi şi care făcea dializă din prima săptămână de viaţă, primii doi ani din viaţă a facut dializă peritoneală ulterior până la vârsta de 5 ani, adică până în prezent  a efectuat 3 şedinte de dializă pe săptămână. La nivel naţional este extrem de rar transplantul la copii cu vârsta atât de mică. În total, la nivel naţional au fost efectuate doar 4 intervenţii de transplant la copii cu vârstă mai mică de 5 ani. La Iaşi, este primul transplant efectuat unui copil cu o vârstă atât de mică.

Echipa de transplant: Echipa de chirurgi care a realizat interveneţia de transplant de rinichi de la Spitalul Parhon a fost coordonată de domnul Dr Corneliu Moroşanu (medic primar chirurgie vasculară) şi a inclus în plus faţă de echipa de medici urologi care realizează în mod curent operaţia de transplant pe Dna Dr Ciucu (Institutul de cardiologie, IBCV, Iaşi), medic anestezist, pe dna Dr Scurtu, medic chirurg pediatru (Spitalul de pediatrie) şi Profesorul Adrian Covic, medic primar nefrologie, coordonator echipă urmărire pre şi post transplant.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Concurs pentru ocuparea funcției de manager la Spitalul din Târgu Frumos

Redacția

Un medic de la Socola explică efectul alcoolului asupra reflexelor şoferilor băuţi

Redacția

Bebeluşii sunt în pericol. Un vaccin care îi protejează de boli mortale lipseşte

Redacția
Încarcă...