RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Plata utilităţilor, amânată pentru 3 luni. Proiectul a fost trimis spre promulgare. Condiţii pentru persoanele fizice

Plata utilităţilor (gaze, energie electrica, apa, canalizare, salubritate, telefonie, cablu tv, etc) va putea fi amânată pentru o perioadă de 3 luni, proiectul aprobat de Parlament fiind deja transmis preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Legea va intra în vigoare în 3 zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial. 

Potrivit actului normativ, pentru a putea cere această amânare de 3 luni, persoanele fizice trebuie să fie afectate direct sau indirect de măsurile impuse de autorităţile competente, pe perioada stării de urgenţă sau a operatorului economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare.

„La expirarea perioadei de 3 luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere”, se arată în actul normativ trimis preşedintelui spre promulgare.

  

Principalele prevederi

Operatorii economici care suportă amânarea la plată vor eşalona debitele restante fără a depăşi raportul de 1/12 pe lună.

Pentru acoperirea echivalentului sumelor afectate de amânarea pl,ăţii cu trei luni, Ministerul Finanţelor Publice pune la dispoziţia furnizorilor de utilităţi, prin Trezoreria Statului, credite de trezorerie cu dobânda zero pentru o perioadă de până la 18 luni.

Ministerul Finanţelor Publice va garanta linii de creditare în regim de factoring pentru furnizorii de utilităţi afectaţi de amânarea plăţii utilităţilor pentru o perioadă de până la 18 luni.

Guvernul defineşte până la data de 01 mai 2020 consumatorul vulnerabil, elaborează şi pune în funcţiune o schemă de ajutor pentru aceştia.

În termen de 10 zile de la adoptare, Ministerul Finanţelor Publice va elabora normele metodologice de aplicare a acestei legi.

ADEVARUL

Related posts

Comisia de disciplină în care fusese convocată Laura Pașcu s-a amânat din cauza lipsei unor funcționari publici!

Răzvan Grecu

Primăria vrea să scape de povara reabilitării unor străzi cedând fără argumente clare administrarea lor

Marius Parteni

PROGNOZA METEO. Val de căldură în zilele ce urmează: Temperaturile vor depăşi 30 de grade

Redacția
Încarcă...