Muncitori asiatici lucrează pe șantierul spitalului universitar de stomatologie, în București. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin
Un număr de 101.599 de cetățeni străini din state non-UE aveau drept de ședere valid în România la finalul anului trecut în scop de angajare, potrivit Indexului locurilor de muncă realizat de Olx, care citează date furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări. Numărul lor este cu 44% mai mare decât la finalul anului 2023, când 74.394 de muncitori din țări non-UE lucrau în țara noastră.
O treime din totalul angajaților din state non-UE provin din Nepal, iar numărul acestora a crescut cu 63% în 2024 față de 2023. Cetățeni din Nepal, Sri Lanka, Turcia, India sau Bangladesh s-au angajat în ultimii ani în România în diverse domenii de activitate, pentru a acoperi deficitul de forță de muncă de pe plan local și pentru a câștiga venituri semnificativ mai mari decât în țările lor de origine.
O noutate a anului 2025 este faptul că unii dintre angajații din state non-UE se pregătesc să devină șoferi de taxi sau de ride-sharing, întrucât o nouă directivă europeană le va permite să aplice pentru acest tip de locuri de muncă.