NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Patru monumente emblematice pentru Iaşi, printre care și conacul lui Vasile Alecsandri din Mirceşti, ar putea fi restaurate pe bani europeni

Patru monumente emblematice pentru Iaşi ar putea fi restaurate pe bani europeni. Plenul Consiliului Judeţean a aprobat ieri alocarea fondurilor necesare pentru întocmirea documentaţiilor tehnico-economice aferente proiectelor de restaurare a Casei Dosoftei,Bojdeucii lui Ion Creangă, Casei Pogor şi Casei Nicolae Gane.

 

Lista monumentelor propuse pentru restaurare a provocat discuţii în plenul CJ, unii consilieri invocând faptul că în subordinea instituţiei se află şi alte case memoriale şi muzee care necesită lucrări de reabilitare.

  

„Avem conacul lui Vasile Alecsandri din Mirceşti, a cărui importanţă nu mai trebuie subliniată. Avem conacul Negruzzi din Hermeziu. Dar chiar toate, numai din Iaşi?“, a întrebat consilierul PNLLiviu Bulgaru.

În subordinea CJ se află 12 case memoriale şi muzee, în cadrul Muzeului Literaturii Române. Întocmirea documentaţiilor pentru cele patru muzee selectate urmează să coste 1,12 milioane lei.

Şefa Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, Laura Păstrăvanu, a apreciat că întocmirea mai multor documentaţii ar fi inutilă, posibilitatea obţinerii de finanţări pentru mai multe muzee fiind foarte redusă.

„Lista a fost întocmită cu Muzeul Literaturii, ţinând cont de starea clădirilor. Casa Nicolae Gane, de exemplu, se află într-o stare deplorabilă. Activitatea a fost întreruptă de câţiva ani. Casa Dosoftei se află în chiar centrul Iaşului, în zona de maxim interes turistic. Muzeele Pogor şi Ion Creangă sunt şi ele deosebit de importante“, a precizat Păstrăvanu.

Pentru restaurarea monumentelor istorice din Regiunea Nord-Est sunt disponibile finanţări de 42 milioane euro. Din această sumă urmează să se plătească refacerea atât a monumentelor de pelista B, de interes local, cum sunt cele aflate în subordinea CJ, cât şi cele de pe lista monumentelor de interes naţional sau din patrimoniul UNESCO, precum cele 8 mănăstiri din nordul Moldovei.

În medie, fiecărui judeţ din Regiunea Nord-Est i-ar reveni o sumă de aproximativ 7 milioane euro. Numai refacerea Casei Nicolae Gane a fost evaluată la 18 milioane lei, respectiv aproximativ 4 milioane euro.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Înălţarea Domnului sau Ispasul – tradiții și obiceiuri. Anul acesta, prăznuirea se face în aceeași zi cu Sfinții Constantin și Elena

Redacția

Îmbracă-te în ie şi haide să ne sărbătorim tradiţia! Paşcani – 24 iunie, Parc Municipal

Ema Roman

5 noiembrie 1880: S-a nascut scriitorul Mihail Sadoveanu

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site